View Single Post
Eski 09-08-2018, 21:25   #343
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Sayın @Doku_Kültürcü'den sonra bana pek birşey demek düşmez aslında. Ben yine de kendisinin değinmediği bir iki şeyi paylaşmak istiyorum.

Ben de fidanınızı doğaya dikmenizi öneririm. Teorik olarak tüplü fidanlar (bir saksının ya da poşetin içinde toprağıyla birlikte bulunan fidanlar) yılın her ayında dikilebiliyor. Fakat ister tüplü ister açık köklü olsun en iyi randımanı daima fidan ekim zamanı olan Kasım-Mart arasında ekim yaptığımda aldım. Fidanınızı Kasım'dan sonra Mart ortalarına kadar olan dönemde ekmenizi öneririm.

Sentetik gübreler kullanmak istemiyorsanız yanmış hayvan gübresi de kullanabilirsiniz. Fidan çukurunu biraz derin ve geniş kazın. Çukurdan çıkan toprağın üst yarısını bir tarafa, alt yarısını başka bir tarafa yığın. Her iki yığını yanmış hayvan gübresiyle karıştırın. Ben toprak/gübre oranını genellikle 1:1 oranında ayarlıyorum. Yani toprak miktarı kadar gübre kullanıyorum. Sonra üst yarıdan çıkan toprak-gübre karışımından çukurun dibine koyun ve çukurunuz istediğiniz derinliğe ulaşıncaya kadar doldurmaya devam edin. Fidanı yerleştirdikten sonra kalan toprağı da doldurun.

Ben olsam bir de fidanınızın yanına küçük bir çıta diker, fidanı gevşek şekilde bir bez parçasıyla bu çıtaya bağlardım ki güçlü kış rüzgarlarında çok hırpalanmasın.

İlk kez bu yıl kendi fidanlarımın diplerine malçlama yaptım. Bahar başlangıcında yakındaki meşe koruluğuna gidip ağaçların diplerinden dökülmüş yaprakları topladım. Bahçeden biçtiğim uzun boylu otları ağaçların taç iz düşümlerine bir daire olacak şekilde yerleştirdim. Bu dairenin içine de meşe yapraklarını 8-10cm yükseklikte yığdım. Kendimi mi kandırıyorum bilmem ama sanki fidanların gelişimi bu yıl daha güzel Kesin olan birşey varsa o da sulama ihtiyacının neredeyse yarı yarıya azaldığı. Bunu da yapmanızı öneririm. Malç fidanınızın köklerini kışın soğuktan yazın sıcaktan koruyacaktır. Organik malçı parçalayan mikroorganizmaların bu işlem sırasında topraktaki azotu tükettiklerini okudum birkaç yerde (bu hususta doğru bilgiyi sayın @Doku_Kültürcü verir belki bizlere). Bu nedenle sonbaharda malç tabakasını kaldırıp toprağı havalandıracak, azotça zengin organik gübrelerden biraz vereceğim. Sonrasında malç tabakasını yerine koyacağım.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön