View Single Post
Eski 03-08-2018, 06:41   #5
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi XGSpirit Mesajı Göster
Cevaplar için teşekkürler. peki güneş ışığı almadan oksijen üretmesi söz konusu olabilir mi? Odanın kendi ışığı var bir tek?
Bitkilere yeşil rengini veren kolorfil pigmentinin "yeşil" görünmesinin nedeni görülebilir ışık spekturumunda 520-560nm dalgaboyundaki ışığı yansıtması, bunun dışında kalan dalga boylarını ise absorbe etmesidir. Görülebilir spektrumun 390-700nm dalgaboyları arasına denk geldiğini düşünürseniz, kolorofilin bu spektrumun hemen hemen ortalarına gelen bir kısmı kullanmadan yansıttığını, spektrumun kalan kısmındaki ışımayı soğurduğunu söyleyebiliriz. Gerçekten de fotosentez için mavi ve sarı-kırmızı bölgeye denk gelen dalgaboyları önemlidir. Bu yüzden bu aralıklardaki ışınım bitkiler tarafından absorbe edilmekte biz de bitkileri yeşil renkte görmekteyiz.

Yapay ışık kaynaklarının yaydığı ışığın spektrumu gün ışığından farkıdır. Gece, yapay ışık altındaki nesnelerin renklerinin gündüzden farklı göründüğünü farketmişsinizdir. Bunun nedeni bu spektrum farklılığıdır. Bitkiler, mavi/yeşil algler, fotosentetik bakteriler gibi canlılardaki fotosentez süreci gün ışığı spektrumunda en verimli çalışacak şekilde evrimleşmiştir. Bu nedenle en etkin fotosentezi güneş ışığı altında gerçekleştirirler. Ancak yapay ışık kaynağı altında da fotosentez gerçekleşir. Kullanılan ışığın spektral özelliklerine göre fotosentezin etkinliği değişir. Yapay ışık ne kadar çok gün ışığına benziyorsa fotosentezin kalitesi de o oranda artar. Elbette ışığı oluşturan fotonların enerji düzeyi, polarizasyonu...vb gibi başka faktörler de fotosentezde etkilidir.

Bildiğim kadarıyla ledlerin yaydığı ışık güneş ışığına daha çok benzediği için fotosentezde daha etkili ancak en iyisi her zaman güneş ışığı (Bu cümleyi yazdıktan sonra Ege güneşini biraz daha sevdim )

Fotosentez bitkinin besin ve dolaylı olarak oksijen üretiminin kaynağıdır. Eğer bitkiniz oda içerisinde, diğer bütün koşullar uygun olduğu halde gelişemiyorsa yeterli fotosentezi gerçekleştiremiyor demektir. Bu da yan ürün olarak oksijen üretemediğini gösterir. O zaman sahip olduğu basit şekerlerin oksijenli solunum ile yakılması süreci başlar ve havaya yan ürün olarak karbondioksit salınır (oksijenli solunum yapan insan ve diğer tüm hayvanlarda olduğu gibi). Eğer bitkiniz sağlıklı şekilde yaşamaya devam ediyorsa fotosentez süreci için yeterli ışık var demektir.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön