View Single Post
Eski 01-08-2018, 16:46   #85
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi _diplomat_ Mesajı Göster
Arkadaşlar Merhaba aranızda yeniyim, Çok hevesli şekilde bonsai'ye başladım, evde 2 adet bonsaim var biri ficus ginseng biri de zelkova bonsai.

Resim ekledim altta, güneşi direk almadan ışıklı bir ortamdalar. Forumlarda hergün sulanması gerektiğini okudum alalı yaklaşık 2 hafta oldu, hergün fisfisla yaprakları ve toprağını suladım, aldığımdan beri hergün 1-2 yaprak kuruyup döküldü, Şimdi bazı yapraklarında resimlerde görünen siyah noktalardan var. Müsadenizle birkaç sorum olacak;

1. Bu lekeler fazla sulamadan kaynaklaniyor olabilir mi? Uyguladigim sulama yöntemi doğru mudur?

2. Bitki sudan başka besine ihtiyaç duyar mı? Internette satılan bonsai için besinleri kullanmam gerekir mi?

3. Siyah lekeli yaprakları uçlarından kesmem doğru olur mu?

4. Görsellik açısından Yaprakları küçültmek ve bazı dalları budamak istiyorum bunu için doğru zaman ne zamandır? Bugünlerde yapsam ağaca zarar verir miyim?

5. Toprağın üzerinde yosun var altındaki toprak ta resimde görünen şekilde, önereceğiniz bakım şekli nedir?

6. Ağaç bir tarafa fazla yatik duruyor, diğer tarafını ışığa çevirdim o tarafa yönelme olur mu?

7. Küçük bonsai'yi ofisimde tutuyordum birkaç gün şehir dışına gidince susuzluktan kurumuş, eve getirip resimde görünen yere koydum hergün fisfisla sulayınca 2 gündür yeşil yaprakların çıktığını gördüm, bugün kurumus olan dalları kestim ve kuru yaprakları temizledim bunun ağaca yararı veya zararı olur mu? bu konuda önerileriniz nelerdir?

8. Ağaçların ikisine de fazlaca özeniyorum ve sağlıklı olmalarını istiyorum, nasil bakmalıyım? bakımında önereceğiniz ipuçları ve tüyolar var mıdır?

Cevaplarınız için şimdiden Çok teşekkür ederim

Merhabalar.

Ağaçların hergün sulanması gerektiği bilgisi çok çok yanlış. Hiçbir ağaç için belirli bir sulama düzeni uzun vadede sürdürülemez. Her ağacın istekleri ve hatta aynı ağacın mevsimsel istekleri büyük fark gösterir.
Toprak yüzeyleri kuruyunca sulayın, tekrar kuruyana kadar sulamayın, suladığınızda bolca sulayın, toprak tamamen suya doysun. Genel prensip bu şekildedir.

1 - Sulama şeklini düzeltirseniz ficustaki o lekeler sorun olmaz. Yeni yapraklarda bu durum düzelecektir.

2 - Bitkiler yaşamak için suda bulamadıkları başka elementlere de ihtiyaç duyarlar. Gübre kullanımı bunun içindir. Herhangi bir gübreyi üreticisinin önerdiği dozda kullanabilirsiniz ama acelesi yok. Bana göre eylülde başlayın gübrelemeye, önce ortama bir alışsınlar.

3 - Lekeli yaprakları takip edin, artış olursa komple kesip alabilirsiniz.

4 - Ficus üzerinde çok abartmadan budama yapabilirsiniz. Karaağaç önce kendini toparlamalı.

5 - O yosun tamamen görsel amaçlı ama aslında bu durum sizin toprağın su ihtiyacını gözlemleme imkanınızı engelliyor. Ayrıca toprağın havalanmasını da önlüyor. Kaldırılması daha doğru olur.

7 - Karaağaç susuz kalmış ve muhtemelen o yeni çıkardığı sürgünlerin daha yukarısı ölmüş durumda. Hiçbir müdahale yapmayın. O sürgünlerin gelişip güçlenmesi önemli. Onlar da sağlıksız düşerse ağacı kaybedersiniz.

8 - Ficus ve çin karaağacı için bakım koşulları forumdaki pek çok konuda konuşuldu geçmişte. Arama bölümünden bu türleri aratarak ilgili başlıkları okuyun.

Kolay türlerle başlamış olmanız avantaj yaratıyor.
Karaağacın sağlığını iyileştirmeye yönelin derim.

Keyifli hobiler, sağlıklı ağaçlarınız olsun.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön