View Single Post
Eski 23-07-2018, 10:14   #31
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 743
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak Mesajı Göster
Sulamayı haftada 1 yapabiliyorum ancak. Çeşit olarak daha çok yerli pembe (Sn. Hoşsada'dan) türde meydana geliyor. Ama diğer 2 türde de (halamın domatesi!-türünü bilmediğim için böyle diyorum, Yıldız yerli iri erkenci -Yerli Tohum'dan) var zannederim Toprak Ph'ını ölçmek için aletim yok. Ph kağıtları almıştım onlarla toprağı sulandırarak ölçmeyi deneyeceğim. Öyle bir yöntem vardı zannediyorum. Toprak Ph'ı ne mertebede olması idealdir?
Ölçmeyi düşünüyorsanız toprağı plastik dikdörtgen bir kapta(yuvarlağa göre daha kolay olur) ne cıvık sulu olacak şekilde ne de katı olacak şekilde belli bir müddet bir spatula olur veya kaşıkta işinizi görebilir,yardımıyla homojen kıvama getirdikten sonra ölçebilirsiniz.Bunun için küçük cihazlar var hem ph hem ec ölçen ama turnasol kağıtlarıda işinizi göreceğini düşünüyorum.Toprağın ph seviyesinin 5,5-7 civarı olması birçok element için iyidir özellikle potasyum,kalsiyum,mağnezyum için 7 civarı olması istenir.Tabi ticaride bitki durumuna göre ph ayarlaması yapılabiliyor mesela meyve zamanında ph'ı yükseltip potasyum alımını arttırabilirsiniz,bir tek ph'a bağlı değildir potasyum alımı ama yüksek tutulmasında fayda vardır.
Kalsiyumda bitki meyvelerini göstermeye başlamasıyla birlikte bitkide kullanımı arttığından dolayı mesela ceviz büyüklüğüne geldiği zaman veya biraz daha küçük,kalsiyum ilavesi yapmasanız bile sulama suyu miktarını arttırmanız bu tip noksanlıkların önüne geçecektir,meyve büyüklüğü arttığı zaman zaten iş işten geçmiş olacaktır çünkü kalsiyum taşınması çok zayıftır yapraktan meyveye ya da tam tersi veya kalsiyum hücre duvarı yapısına ilk aşamada katılır yani küçükken, meyvede hücre duvarı ilk oluşum esnasında bulunması gerekir eksikliğinde bu tip çürümeler görülür,bitkinin kendinde ise kırılmalar,yatmalar,hastalıklara kolay yakalanma gerçekleşir gövde içinde boşluk vs...meyvelere taşınımı az olduğu için daha sonra bu tip noksanlıkları kapatmak zor olur.Yani küçük meyveler noksanlığa tutulmadan ya sulama suyunu arttırmanız gerekir ya da dışardan kalsiyum takviyesi yapmalısınız.Kolay gelsin.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön