View Single Post
Eski 18-07-2018, 19:42   #40
kutsalangemon
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-01-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37
Hindistan Cevizi'nin Türkiye'nin güney sahillerinde yetiştirilmesinin imkanı var mıdır? Ülkemizin güney sahilleri kışın yoğun oranda yağış alıyor. Hindistan Cevizinin kökleri serin havada bu denli fazla yağışı tolere edemez. Fakat ilk yıllarda kış mevsiminde belli oranda koruma sağlanırsa yetişme olanağı var fakat bu defa da tropikal ülkelerdeki gibi heybetli bir ağaç değil maksimum 2-3 metrelik bir ağaç yetişmesi mümkündür.

Güney Kıbrıs'ta Hindistan Cevizi, oradaki bir meraklı tarafından denendi. Deneyen kişinin bahçesinde 9 yıldır hindistan cevizi yetişiyor fakat 9 yaşında olmasına rağmen boyu son derece kısa. Normalde hindistan cevizi 5 yaşında 2-3 metre gövde uzunluğuna sahip olur ve meyve vermeye başlar.

Bahsettiğim hindistan cevizini linkte görebilirsiniz.
Newport Beach coconut pics - Page 4 - DISCUSSING PALM TREES WORLDWIDE - PalmTalk

Avrupa'da bir diğer hindistan cevizi yetiştirme girişimi İspanya'nın Malaga kentinde. Aslında bunu tam olarak zemine ekilmiş hindistan cevizi olarak nitelemek mümkün değil çünkü bir saksıda evin bahçesinde duran bir ağaç. Sahibinin belirttiği bilgilere göre ağaç ilk yıllar kış aylarında ev içerisinde korunmuş 9 ay süre de dışarıda kalmış. 3 yaşından sonra da herhangi bir koruma olmadan bahçede saksıda duruyor fakat bu örnek de tıpkı Kıbrıs'taki gibi yavaş büyüyor.

Güney bölgelerimizin kış handikapı, kuzeyden sürekli esen soğuk rüzgar ve yağmur. Hindistan cevizi soğuk rüzgarı ve 25 derece ısının altını seven bir bitki değil. Uygun koşullar sağlanmazsa ya çok yavaş büyüyecek ya da bir süre sonra ölecektir.

kutsalangemon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön