View Single Post
Eski 06-06-2018, 12:57   #24
Buju
Yeni Üye
 
Buju's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi begümhan Mesajı Göster
1.5 2 ay kadar önce sünger yosun gibi bir toprağa sahip olarak aldığım minyatür orkidemin aldığımdan beri 2 yaprağını kaybettim. Bir tanesi hastalıklıydı ve acemiliğime denk geldiğinden kestim. Diğeri sapsarı olmuştu o yüzden kestim. Sanırım biraz aceleci davranıyorum kesme konusunda. Bu gün o süngeri söküp orkide torfu koyacaktım ki köklerinde sararmalar olduğunu gördüm belki havasızlıktandır diye yeni toprak koymadım ama süngerin hepsini de çıkarmadım. Ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba Begümhan Hanım,

mesajınızı görünce dayanamadım, cevap vermek istedim çünkü ben de ilk orkidemi aynı şekilde kaybetmiştim ve çok üzülmüştüm. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki uzman değilim, ancak işsiz olduğumdan vaktim bol ve orkideler ile ilgili bu forumdaki herşeyi okudum. Yabancı kaynaklardan da araştırma yapıyorum. Bunun sonucunda şu anda 3 adet phal.'im mutlu mesut benimle yaşıyor. Deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim.
Madde madde açıklamaya çalışayım;

1- Türkiye'de marketlerde satılan orkidelerin uzun süre bakımsız kalacağı varsayımına dayanarak olsa gerek, saksı içine orkidenin kök bölgesinin tam ortasına gelecek şekilde sünger bir yapı yerleştiriliyor. Bu materyal phal.lerin normal su ihtiyaçlarına oranla çok daha fazla su su tutuyor ve evde normal sulama yaptığınız orkidenizi suya boğmuş oluyor, öncelikle sararan kökler zaman içerisinde çürümeye ve ölmeye başlıyor. Bu sebeple alınan orkideler eve getirilir getirilmez bu süngerimsi yapıyı uzaklaştırmak gerekiyor.
Sizin orkidenizde de olan bu süngerimsi yapıyı çıkarmadıysanız hemen çıkarmanızı tavsiye ederim. Çünkü anladığım kadarı ile orkideniz aşırı sulamadan boğuluyor gibi...

2- Gördüğünüz o sararmalar havasızlıktan, evet, ancak bunun sebebi orkide toprağının orkideyi havasız bırakması değil. O süngerimsi yapının orkideyi suya boğmasındandır. Süngeri çıkarın ve temizleyin, çürümüş kökleri steril bir bıçak ile kesin (sararmış kökler henüz çürümemiş olabilir, çürüyen köklere dokunduğunuzda içi boş, ya da bitki ıslak ise vıcık vıcık elinizde kalacaktır. Çürümemiş kökler iki parmağınız ile dokunduğunuzda deforme olmayan köklerdir) sonrasında oksijenli su ile kesilen yerleri sterilize edin. Orkidenizi kuruması için bir süre (belki 24 saat) kağıt üstünde yan yatırararak bırakın. Kökler hava alsın, kurusun. Sonrasında orkidenizi orkide toprağına (ağaç kabuklarından oluşan herhangi bir çiçekçiden alabileceğiniz karışım, elbette onu da sterilize etmenizi tavsiye ederim, forumda nasıl yapılacağını Sayın Doku_Kültürcü defalarca açıklamış tekrar etmeyeceğim) şeffaf saksısında yerleştirin. Ben şeffaf saksıların yan taraflarına da delikler açtım, çünkü orkideler doğada ağaç gövdelerine sarılarak yaşıyor ve kökleri hem rüzgar alıyor hem de her daim nemli kalmıyor. Siz de öyle yaparsanız saksının drenajını artırır, aynı zamanda hava almasını sağlarsınız. Ayrıca şeffaf saksının üstüne lütfen asla renkli, ya da ışığı kesecek, hava akımını kesecek, nem düzeyini artıracak seramik saksılardan kullanmayın. Bu saksılar orkidenizin ölüm fermanıdır. orkideler dediğim gibi doğada kökleri açık duracak şekilde büyüyorlar, bu sebeple de şeffaf saksılar kullanıyoruz.

Bu işlemler sonrası orkidenizi ışık alan, havadar, aşırı sıcak ya da soğuk olmayan bir yere yerleştirip, yerini değiştirmeden, düzenli sulayarak bakabilirsiniz. Bir süre, orkideniz toparlayana ve sağlıklı görünene kadar bitki besini kullanmanızı tavsiye etmem.

3-Lütfen orkidenizin yapraklarını mantar enfeksiyonu veya virüs kökenli bir hastalığı olmadığı sürece kesmeyiniz. Orkideler yaşlanan veya verim alamadıkları yapraklarını kendileri bırakıyorlar ve bırakmadan önce o yapraktaki besinleri gövdelerine çekerek besin sağlıyorlar. Onun yerine eğer bitkinin üstünde çiçek dalı var ise bitkinizin o çiçeklere güç harcama yerine sağlığına kavuşmasını sağlamak adına çiçek veren dalı kesebilirsiniz.

4- Son olarak, lütfen orkidelerinizi çok gerekmedikçe, ya da işin uzmanı tarafından tavsiye edilmedikçe suya koymayınız. Sanıyorum fotoğraflardan birinde öyle bir şey gördüm.

Umarım cevabı vermekte çok geç kalmamışımdır ve umarım orkidenizi kurtarabilirsiniz.

Buju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön