View Single Post
Eski 10-04-2018, 11:23   #286
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Poizer Mesajı Göster
Merhaba,

Kıymetli ağaçlar.net üyelerinden yaptırmış olduğum toprak analizi için değerli yorumlarını bekliyorum.

İlk yüklediğim fotoğraf 0-20 cm için, diğer fotoğraf ise 20-40 cm için yapılmış olan analiz.

Bahçede tek tip bir planımız yok. Meyve, sebze ve dekoratif ağaçlar planlıyorum. Toprak ıslahı için çok işimiz olduğunu düşünüyorum.
Sn.Poizer, organik maddenin çok düşük olduğu durumda şu gübreden ver vs. tarzı tavsiyede bulunmak bana mantıklı gelmiyor. Bana göre toprağınızdaki organik maddeyi ciddi bir oranda arttırmalısınız. İdeal olarak sürdürülebilir ve sağlıklı bir şekilde tarım yapılacak topraktaki organik madde oranı %4'ün üzerine çıkmalıdır. Bu orana gelmiş toprakta filan mineralin az veya çok olmasını yönetmek çok kolaydır. Çoğu zaman yönetmek de gerekmez. Organik maddenin düşük olduğu toprakta bitki beslemek için sürekli ve sık sık inorganik gübre vererek bitkileri ayakta tutmaya çalışırsınız ki bu sürdürülebilir değil. Zaten verilen inorganik gübrenin çoğu da boşa gider. Ülkemizdeki tarım arazilerinin genel durumu da böyledir.

Ne yapmanız gerektiğine gelince; organik maddeyi akşamdan sabaha arttırmak mümkün değil. Bahçenizin büyüklüğünü bilmiyorum. Buna göre uygulanacak çeşitli programlar olabilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön