View Single Post
Eski 10-04-2018, 11:02   #285
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kbulbul Mesajı Göster
Sn.Meyvelitepe,
Bu konu hakkındaki blog yazınızdan ve buradaki geçmiş mesajlarınızdan 10 cm.ye kadar budama atıklarınızı öğütüp kompost yaptığınızı biliyorum. Atlamış olabilirim belki ancak bu işlem için kullandığınız alet hakkında sorulmuş sorulara ayrıntılı bir cevabınıza rastlayamadım. Bizim de incir ve zeytin bahçelerimiz var ve haliyle her yıl budama atıkları çıkıyor. Şimdiye kadar çevremde bu atıkları bu şekilde değerlendiren hiç kimseye rastlamadım. Bu atıklardan 'kurtulabilmek' için yol kenarlarına atılmış dalları gördükçe üzülüyorum. Yakın zamanda ben de 5-10 cm.ye kadar dalları öğütebilecek güçlü bir dal öğütücü (traktör kuyruk miline bağlanan) için biraz araştırma yapmıştım. Fiyatlar 5.000 Liradan başladığı için bu isteğimi şimdilik erteledim. Siz kullandığınıza göre, topraktaki organik maddeyi arttıracak bu bol kaynağı kullanabilmek adına fiyat/performans bakımından önerebileceğiniz ürün/ürünleri paylaşabilir misiniz?
Açıkçası filanca markanın filan makinası, fiyatı da şu kadar diye bir bilgi vermek istemiyorum. Bunun bir anlamı yok. Bu gibi bir makineye ihtiyacı olan kısa sürede araştırır, ihtiyacını karşılayacak kesesine de uygun bir makine bulur.

Burada çok daha önemlisi budama artıklarının toprağa geri kazandırılmasında elde edilecek şeyin tam olarak ne olduğu. Ki, bu maksatla alınacak bir makinenin kullanım değerini esas belirleyen de bu olsa gerek.

Bu konuda detaylı bir yazı gelecek ama özetin özeti şöyle söyliyeyim. Ağaç dallarının kuru ağırlığının %50'si saf karbon. Öğütülmüş ağaç dallarının dekompoze edildikten sonra yarayışlı organik madde oranı %86. Herkes kendi bahçesinden ne miktarda budama artığı çıktığını biliyor. Bu miktarın toprağa dönmesi sonucu toprağa yapacağı katkıyı ve bunun değerini de hesaplayabilir.

Not: Lafın gelişi olarak "budama artıklarının toprağa geri kazandırılması" sözünü kullanıyoruz ama bu doğru değil. Budanan dallar toprağa geri dönmüyor çünkü topraktan gelmiyor, havadan geliyor. Bitkilerin fotosentezi havadaki karbonu bitkilerin dalında, gövdesinde toplamış oluyor. Dalların toprağa kazandırılması, havadaki karbonun toprağa indirilmesi anlamına geliyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön