View Single Post
Eski 20-03-2018, 10:09   #8
Musa Gündoğan
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
İrfan çayında kullanılan bitkileri önce solucanlara yedirmek sonra da bu solucanların gübresini kullanmak İrfan çayı ile aynı mineral kompozisyona sahip gübre elde edilmesini sağlamaz.

Sebebi, İrfan çayında taze yapraklar kullanılıyor. Bu yaprakları solucanların tüketebilmesi için C:N oranının N aleyhine değişmesi, N'nin önemlice bir bölümünün uçması lazım. Bu yüzden de taze yaprakların belirli bir süre beklemesi yarı çürümüş duruma gelmesi lazım ki solucanlar yiyebilsinler. Sonucunda elde edilecek solucan gübresindeki mineral dengesi de taze yapraklardakilerden epey farklı olacaktır.
meyvelitepe cevabınız için çok teşekkürler.
siz şimdi karbon azot dengesi deyince aklıma başka bir soru geldi. örneğin irfan çayını hazırlasak geri kalan posayı solucanlara versek hatta solucanları nemlendirmek içinde arada bir irfan çayını kullansak bu durumda verim yine olumsuz mu olur? bildiğim kadarıyla fulvik asitlerin C/N oranı humik asitlere göre daha fazla. Hümik olmayan organik materyaller mikroorganizmalarca kolaylıkla parçalanır ve toprakta daha kısa sürede kaybolacağından dolayı carbon azot dengesi de sağlanmış olur mu? amacım; solucan gübresinin humuslu yapısı daha fazla besin ve su depolaması için kullanılabilir. çünkü irfan çayıda olsa başka gübre de olsa devamlılığı söz konusu olmaktadır. bu zorluğu en başta solucan gübresinde yaparak sonraki aşamalarda daha rahat edebilmemiz mümkün olmaz mı?

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön