View Single Post
Eski 07-03-2018, 16:34   #10
Zerlanist
Ağaçsever
 
Zerlanist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 42
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Güvenliği tamamlayıcı unsur olarak sayın Zerlanist tarafından tavsiye edilen yivsiz tüfek konusunda bir kaç cümle ile tecrübelerimi yazayım:
Neticede köy içinde de olsa dağ başında büyük bahçe içinde bir evdesiniz, korunma amaçlı tüfek gece rahat uyumada yardımcı ancak onu almakla mesele bitmiyor onu korumanız da mühim. Korumak için sadece hafta sonu gittiğiniz evde onu bırakamazsınız o zaman o da yanınızda gidip gelecek. Bu işin tüm kurallarına uyacaksanız avcı ruhsatı almak gerekecek. Kursa katılacaksınız avcı belgesi alınca zaten ruhsatlı aldığınız tüfek ile yurt içinde her tarafa taşımak mümkün olabiliyor. Ben ilave tedbir olarak ikiye kırılan tüfeğin bir parçasını sırt çantamda devamlı taşıyorum diğer parça evde kalıyor.
Katılıyorum, belirttiğiniz gibi silahın güvenliği ve sn. asoo nun da değindiği gibi, silahın güvenli kullanımı son derece önemli konular, silah sadece hafta sonu gittiğiniz bir yerde bırakılmamalı, bunun dışında ne gibi güvenlik önlemleri alınmalı? Neler yapılmalı? Nereden başlamalı? Kısaca bunlara değinmek lazım.

Yivli silah; namlusu içerisinde yiv ve set açılmış olan, kendisine uygun tek bir çapta çekirdek/mermi gönderebilen, son derece isabetli ve uzun menzilli silah. Tabancalar, askeri silahlar, uzun mesafe atıcılık silahları yivlidir. ( Tabancaların namlu boyundan dolayı menzili oldukça kısadır. )

Yivsiz silah; namlusu pürüzsüz, yiv sete sahip olmayan silah, yakın ve fişek tipine göre en fazla orta mesafelerde kullanılabilen, fişeğin içerisine ne koyarsanız koyun hedefe gönderebilen bir silah. ( Av tüfekleri, işaret ve gaz silahları. )

Namlu tiplerini geçtikten sonra, ülkemizde sivil bir vatandaş olarak edinebileceğimiz ruhsatlar şöyle;

Tabanca bulundurma; Ev veya iş yeri adresiniz, alacağınız tabancanın ikametgahı olur, kutusunda tamire dahi götürmek için yol belgesi çıkartmak zorundasınız. Bu ruhsat tipini eledik.

Tabanca taşıma; Tabancanızı dolu şarjör ile üstünüzde taşıyabilirsiniz, havalimanları, stadyumlur, avm iç alanları vs. dışında her yerde silah belinizde olabilir. Prosedürleri, maliyetleri oldukça ağırdır. O yüzden bunu da geçiyoruz.

Yivli tüfek bulundurma; Geniş arazi / büyük sürü sahipleri, çiftlik ikametlerine bulundurma ile yivli tüfek alabilirler, silah bu ikametten dışarı çıkarılamaz, bu ruhsat ile yarı otomatik bir yivli alınır ki önemli bir silah tipidir, lakin bizim işimize yaramaz, bunu da geçiyoruz.

Yivli tüfek taşıma; Bu ruhsat tipi ile yivli tüfek satın alabilmek için sn. hosseda ' nın da dediği gibi ' av tezkeresi ' sahibi olmak durumundasınız, yani avcılığınızı belgelemelisiniz, çok uğraştırıcı bir süreçtir ki bizim gibi doğa sever, yaşam sever insanlar için avcılık pek düşünülemez sanıyorum. 500 metreden hedef atıcılığı yapmak veya dağ keçisi avlamak derdinde olmayanlar için gerekli bir ruhsat tipi değildir, ki alabileceğiniz silahlar da manuel, kurma kollu silahlardır.

Yivsiz tüfek ruhsatnamesi; İşte olay budur. Tek tip bir ruhsattır, taşıma veya bulundurma gibi ayrılmaz. En başından başlayalım;

- Yivsiz tüfek ruhsat işlemleri için olduğu belirtilmiş sağlık raporu
- Sizi tanımlayan 4 adet vesikalık fotoğraf
- Yarım kapak pembe dosya
- Vergi dairesine yatırılmış yivsiz tüfek ruhsat harcı makbuzu
- Vergi dairesinden alınmış borcu yoktur yazısı
- Emniyette form olarak verilen, kolayca doldurulan bir dilekçe

Şimdi şu üstte ki maddeleri tamamlayarak soluğu bağlı olduğumuz emniyet müdürlüğünde alıyoruz, işlemler tamam dedikten takriben 1 hafta kadar sonra elimize bir ' satın alma belgesi ' veriyorlar, bu belgenin 6 ay geçerlilik süresi var ve bu belge ile istediğimiz yivsiz tüfeği satın alabiliyoruz, ister mağaza ister internet kanalı fark etmez, sadece satıcı bu satın alma belgesini işleyip fatura ile beraber bize vermek durumunda. Daha sonra tüfek, fatura+işlenmiş belge ile emniyetin yolunu tutuyoruz, ha bunun için de 1 ay süremiz var. Emniyete gittik, bunları veriyoruz, duruma bağlı olarak 10 15 dk içinde yivsiz tüfek ruhsatımızı ve silahımızı alıp çıkıyoruz, hayırlı olsun, unutmayın tam 5 sene sonra yenilenecek bu ruhsat.

Bu arada silah ruhsat harçları şöyle;

Silah bulundurma ruhsatı harcı 2018: 1.471 TL
Silah taşıma ruhsatı harcı 2018: 4.597 TL
Yivli tüfek harcı 2018: 4.597 TL
Yivsiz tüfek harcı 2018: 36 TL

Bizim yivsiz tüfek harcına dikkat edin özellikle, lakin bizim yivsiz seçmemizin bambaşka sebepleri de mevcut, onları da konunun kalanı ile fırsat bulup yazacağım sonra ki girdiye bırakayım.

Zerlanist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön