View Single Post
Eski 23-02-2018, 13:20   #616
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
...
Bulk (Yığın) fermantasyonu ekmeğin oda sıcaklığında 3.30 ile 5.30 saat civarında kaldığı, ekmeğin aromasını hacmini vs. diğer birçok faktörünü belirleyen ekmek için hayati bir süreç.
...
Tamam @ its_just_a_ride, bu süreç katlama süreci değil mi? Ama bunu 4-5 saatin üzerine çıkarırsak ortam da müsait ise zaten hamur iyice kabarmaya başlıyor. Yani işlem başlamadan hamurda potansiyel enerji var, patlamaya hazır. Zaman geçtikçe her katlamada potansiyel enerji kinetiğe dönüşüyor ve hamurun üzerinde gözler oluşmaya başlıyor. Ve dördüncü saatten sonra (ortama mayanın gücüne bağlı) yanardağ misali kinetik enerji tavana vururken potansiyel enerji sıfıra yaklaşıyor. Daha sonra bunu buzdolabına koyarken içindeki havayı da söndürüyoruz az-çok ve ertesi gün fırına lezzeti süper, olgunlaşmış ama potansiyel ve kinetik enerjisi sıfır bir hamur sokuyoruz. Bu hamur fırında nasıl kabaracak?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
...Kaplara bölüştürmeden önceki son şekillendirmeden mi bahsediyorsunuz ? şu mu ? yoksa şu mu ? ...
İlk 'şu' yu kastediyorum...

İkinci 'şu' benim deneyimlerime göre ( ) imkansız. Balonun içine su doldurup bir kaç sefer atıp tutsan patlar. Bu usta yalancı... Haaa sırf beyaz un kullanır sa içine özel yapıştırıcı korsa bilmem...

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön