View Single Post
Eski 06-02-2018, 10:36   #2322
Feijoa
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Bize gelişiy 35-40 arası oldu.
Sofralık 1.kalite zeytin kalibre ortalaması sonucu yörede genel olarak 4,4-5 arası ortalamayla gitti...
Yani kooperatife doğrudan zeytinin 100 kg ını 450 liraya verebiliyoruz.
%30 ları bulan gemlik zeytini yağ oranından erken hasat ve soğuk sıkım sebebiyle, %13,6 aldık.
Yani 100 kg zeytinden 13,5 lt. Yağ..
450 lirayı 13,5 litre yağa bolun zaten 35 lira çıkıyor...
Bir de sıktırma ücreti ve nakliye ücreti var.
Ortalamada 38-40 lirayı buluyor...
İlk sıktırdığımız yağın bize gelişi 40 lira oldu.
Bunca zahmetle biz ticaret yapmak istesek niye uğraşalım.
Aynı fiyata kooperatife verebiliyoruz..hem de hiç zahmetsiz...
O yüzden ben piyasadaki 18-25 lira aralığındaki yağlara yağ olarak bakmam..
Mevzu çok uzun ..şimdi nedenlerini yazmayayım..
İçinde likopen ,antioksidan ve fenollerin en yüksek olduğu yağ erken hasat soğuk sıkım ve kalite zeytinden elde edilen yağdır.SIRF BUNUN İÇİN ZEYTİNLİK ALINIR!
Yoksa piyasadaki yağlar değerleri çok düşük sadece vatandaşın asit muhabbetini bildiği 50-55 derecelerde içindeki faydalı bileşenlerin olduruldurulduğu ya da yok denecek noktasına taşındığı yağlar ı yağ olarak görmekten öte geçmem..Zaten durum bu
Soğuk sıkım ve erken hasat yapmasak yağ oranı %13,5 un 2 katı olur.
Fiyat da yarı yarıya düşer,50 den 25 e...zaten bu piyasa mantığı...
Zeytinyağ dedi mi kalite ve sağlık olacak...
Hatta zeytğnliğimize hasattan 1-2 ay öncesine kadar hiçbir insektisit yani ilaç falanda atmadık..
Her gıdaya eeişmemiz bu kalitelerde mümkün değil.
Zeytinliğimiz varken bari zeytinyağının aslını kalitesini faydalısını ilaç olanını yiyelim.
......
Tabi fiyat 30 liralar kadar iner aslında...İki hamleyle...
1-) En düşük kalibre sofralık zeytinler seçilir.ort.fiyat 3,3-5 liradır
2-) erken hasat yapılmaz sadece soğuk sıkım yapılır..%17-18 leri bulur yağ oranı


Bu yağda çok kalitelidir.
1.sistemde kalite %95 ise
Bu 2.şekilde %85 tir diyebiliriz...
Peki piyasa malları?
Onların da buna mukayeseyle kimisi %5 çıkar kimisi %20 çıkar kimisi %40-50 çıkar..
Değişkenliğin de birçok sebebi var;
Dip zeytini karıştırıp karıştırmama...
Sıkıma kadar bekleme süresi ve ne şekilde beklediği
Başka yağların karışıp karışmadığı falan...
Acizane tavsiyem;
Ya Zeytinlik alın,
Ya Zeytin alın kendiniz sıktırın(bildiğiniz kişilerden yeni hasat edilmiş.)
Ya da butik üretim yapan zeytincilerden yağ alın.(internette arayın bulursunuz.)
Neticede Zeytinyağı yiyin için.
Piyasa ürünleriyle farkını yakıcılık,lezzet,aroma,mis gibi Kokusuyla anlayın...

Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön