View Single Post
Eski 06-02-2018, 07:34   #3
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 743
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Bu da, bir önceki yazının, aşağıya da aktardığım devamı: Domatesin İyİsİ: Bazı ipuçları | Çiftlikten Sofraya.

Önceki yazıda Refika Birgül'ün Hürriyet’in Cumartesi ekinde 30 Ağustos 2014’te yayınlanan makalesinde bahsettiği "doğal domatesi ayırt etme yöntemi"nde sıraladığı maddeleri incelemiştim.

İşin içine lezzet girdiği zaman herkesin damak tadının birbirinden farklı olduğunu da göz önünde bulundurursak, "lezzetli domates rehberi" oluşturmak pek mümkün değil. Bunun yanında, kaliteli ve lezzetli, ki biri olmadan diğeri de olmaz, domatesi hem amatör yetiştiricilikte ve küçük ölçekli çiftçilikte hem de pazardan alırken dikkat edebileceğimiz ipuçları mutlaka var.

Kaliteli ve lezzetli bir domates, tadına bakmadan anlaşılabilir mi?

Bu sorunun yanıtı bence, özellikle iri meyveli domates çeşitleri söz konusu olduğunda, meyve kesilip kesit incelenebiliyorsa evet. Bugüne kadar beni bu yöntemle yanıltan çeşit sayısının oldukça az olduğunu söyleyebilirim. Et oranı yüksek, tohum lokülleri (etin merkeziyle meyve kabuğu arasında tohumları taşıyan odacıklar) küçük olan domatesler, lezzet açısından sistematik olarak çok daha zengin seçenekler sunuyor. Bunlardan sadece birkaç örneği, lezzetin karmaşıklık/üstünlük sırasına göre aşağıda resimliyorum. Bu sıralamanın mevsimden mevsime, çevresel faktörlere ve bakım şartlarına göre değişebileceğini de lütfen aklınızda bulundurun.

Eklenti 626009
Italian Heirloom (kırmızı)

Italian Heirloom, asidik ve tatlı lezzet dengesinin üstün olduğu, çok lezzetli bir domates ve bu dengeyi istikrarlı şekilde oluşturabiliyor.

Eklenti 626010
Dester (pembe)

Dester'ın meyvelerinde şeker oranı genelde baskın olsa da, bu çeşit, kimi mevsimlerde bunun ötesine geçerek ağızda lezzet patlaması yapan hasatlar sunma kapasitesine sahip.

Eklenti 626011
Kellogg's Breakfast (turuncu)

Kellogg's Breakfast, yine şeker oranı yüksek, lezzetli çeşitlerden ama lezzeti damakta Dester'a göre daha çabuk dağılıyor.

Eklenti 626012
Köpek Hayası (kırmızı)

Lezzet bakımından, öncekilerden biraz daha aşağıda yer almasına rağmen, yerli bir çeşit olan Köpek Hayası da şeker-asidite oranını oldukça iyi dengeliyor.

Eklenti 626013
John Baer (kırmızı)

John Baer de yine tatlılık-asidite dengesini çok iyi tutturan ve et yoğunluğu yüksek olan çeşitlerden.
Genelde geneleksel tohumların çoğu daha şekerli ve asit oranı düşük olan domateslerden oluşmakta ya da bana hep o şekilde denk geldi ama bu tatlı aroma benim ağız tadıma hiç uymuyor ben biraz daha asitli ağızda domates tadı kalan çeşitleri seviyorum ama daha geleneksel olanlardan bu hiç denk gelmedi sanırım eskiden asitli domatesler fazla yokmuş.
Bu tatlı domatesler bence salçalık yerine sos için daha uygun,taze tüketim içinde mesela salatalarda limon ve sirkenin yanına hiç yakışmıyor.Seveni için taze tüketim ve sos yapımı için daha uygun bana göre.Bildiğiniz asit oranı yüksek bir çeşit var mı ? Ben küçüklüğümden hatırlıyorum ancon diye tabir ettiğimiz oturak bir çeşit vardı oldukça kaliteli bir domatesti sert çatlama yapmayan içi dolu verimli ve asit oranı yüksek bir çeşitti bulamıyorum o çeşiti bir türlü köyde.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön