View Single Post
Eski 15-01-2018, 20:27   #55
Kerem Örenç
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
Avustralya Parmak Limonu
(Parmak Limon, Havyar Limon – Finger limes, Caviar limes )

Dünya çapında popülerliği artan parmak limonlar, usta yemek şefleri tarafından her geçen gün daha çok aranan bir malzeme olmakta. Yüksek c vitamini içeriği ve değişik aroması sayesinde farklı lezzetler oluşturmak isteyen aşçılar yeni menülerini parmak limon ile süslemekte. Parmak limonu popüler yapan bir özelliği de içindeki yüzlerce minik limon kapsüllerinin kolay bir şekilde meyveden ayrılması ve bu kapsülleri istediğiniz tarife ilave edilebilir olmasıdır. Aşağıda eklediğim video da parmak limonun içindeki kapsüllerin nasıl çıkarıldığı gösterilmekte.



parmak limon
parmak limon





Parmak limonun içi için narenciye havyarı olarak da tarif edilebilir. Meyvesi kesilip diş macunu gibi hafifçe sıkıldığında içindeki havyar kısmı tane tane dışarı fırlar.



Meyve kabuğu ince kabuklu olup hoş bir aroması vardır. Ağzın güzel kokması için meyveyi kabuğuyla çiğneyenler de olmaktadır.

Avustralya parmak limonu (finger lime) normal limonun kullanıldığı yerlerde kullanılır. Daha çok deniz ürünleri için garnitür olarak kullanılır. Harika bir kokteyl malzemesi olduğu söylenmektedir.

Taze olara yenildiği gibi, marmalet yapımında da kullanılmaktadır. Hatta turşusunun kurulduğunuda söylemek isterim. Dekoratif görünümü ve lezzetinden dolayı yemek süslemelerinde kullanılmakta.

Adından da anlayacağınız gibi Avustralya parmak limonunun anavatanı Avustralya’ dır. Avustralya kıyılarında, subtropikal yağmur ormanlarında ve kuru yağmur ormanlarında doğal olarak yetişir. Ve bu bölgenin yerli naranciye çeşididir. Zamanla yapılan ıslah çalışmalarıyla farklı renk ve çeşitleri üretilmiştir. Meyveleri 4-8 cm uzunluğunda olup yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, mor, siyah ve kahverengi gibi farklı renkli çeşitleri vardır.

Dünya üzerinde popülerliği artan bir naraciye limon çeşididir. Son zamanlar da Kaliforniya’ da ticari Finger Lime bahçeleri kurulmaktadır.





parmak limon çeşitleri
parmak limon çeşitleri



Ülkemiz için de yeni bir meyve olan, Finger Lime fidanı meraklı üretici ve hobiciler tarafından temin edilmiş ve dikilmiştir. Yine girişimci fidancılar da dünya genelinde hızla değerini yükselten finger lime (parmak limon fidanı) üreterek ülkemize kazandırmaktalar.

Uygun bir bahçeniz varsa bu limonu dikmenizi öneririm, bahçeniz yoksa da üzülmeyin saksıda yetiştirilmeye son derece uygun olan parmak limon fidanları, saksıda yetiştirilebilir ve yılın bir çok ayın da parmak limon meyvesi alabilirsiniz. Finger lime fidanları 12 ay boyunca zaman zaman çiçek açıp meyveye yatar. Kendi kendine tozlanır bu yüzden kolay meyve alırsınız. Ayrıca çiçeklerinin keskin bir kokusu vardır. Naranciye çiçekleri çok güzel kokar, her zaman demişimdir sırf bu güzel kokuları için bile naranciye çeşitlerinden yetiştiririm.

Genel olarak – 5 derece soğuklara kadar dayanıklı olup kış aylarında soğulardan korumanız iyi olur. Saksıda yetiştirecekseniz sık sık yerini değiştirmeyin. Diğer naraciye gurubu gibi sulma ve gübreleme yaparsanız bir sıkıntı yaşamadan ister bahçenizde ister balkonunuzda sakısıda finger lime fidanı nı büyütebilirsiniz.

Kaynak:Finger Lime | Bizimbahce Net

Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön