View Single Post
Eski 10-01-2018, 16:52   #87
nk_tarim
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
Yan Havalandırma Perdeleri ve Sera Yönelim Doğrultusu

Merhaba,

Öncelikle seranın yönelimi konusunda bazı tespitlerimi paylaşmak istiyorum. Bulunduğum bölge İstanbul, Samsun enleminin 360 km daha kuzeyinde bulunuyor ve bu da ışıklanmayı önemli derecede etkiliyor. Seranın yönelimini belirlerken hangi kaynaklara göre bu doğu-batı doğrultusunda yaptığımı hatırlamıyorum şu an ancak bugünlerde elime geçen bir kaynaktan bu konu ile ilgili bilgileri paylaşmak istedim. Bizim seramız doğu-batı yönünde kurulu ve bitki sıraları ise kuzey-güney doğrultusunda. Bizim seramızın ve bitki sıralarımızın yönelimi de bu bilgilere paralel.

"Tüneller doğu-batı yönünde, tünel içinde ekim için açılan sıraların ise kuzey-güney yönünde düzenlenmesi uygun olur. Bu şekilde fide sıralarının birbirine gölge yapması da önlenmiş olur" [1]

"Işığı az olan yerlerde uzun çatı yüzeyi güneye bakacak şekilde ve seralar doğu-batı doğrultusunda kurulurlar."

"Yuvarlak çatılı seralar güneş ışıklarından en fazla yararlanacak çatı tipidir" [2]

"Bitki sıralarının kuzey-güney doğrultusunda düzenlenmesi ile dengeli bir şekilde ışıktan yararlanılması için seranın doğu-batı yönünde yerleştirilmesi gerekir"

"Kışın kuzey-güney doğrultusunda seralar doğu-batı doğrultusundakine göre ortalama %20-25 oranında daha az ışık alır" [3]

[1] Sera Yapım Tekniği, Prof.Dr.Ahmet Nedim YÜKSEL - Öğr.Gör.Dr.Elif YÜKSEL - Hasad Yayıncılık - Syf.28
[2] Sera Yapım Tekniği, Prof.Dr.Ahmet Nedim YÜKSEL - Öğr.Gör.Dr.Elif YÜKSEL - Hasad Yayıncılık - Syf.38
[3] Sera Yapım Tekniği, Prof.Dr.Ahmet Nedim YÜKSEL - Öğr.Gör.Dr.Elif YÜKSEL - Hasad Yayıncılık - Syf.41

Ben yönelimi belirlediğin günlerde tatmin edici kaynaklar bulmakta zorlandığımı hatırlıyorum. İhtiyacı olan kişilere bakış açısı sağlaması adına paylaşmak istedim.

______________________________________

Bugün yan havalandırma perdeleriyle ilgili biraz çalışmam oldu. 12 mt x 3 mt'lik tek parça sera örtüsündan oluşan havalandırma perdesini rulo şeklinde sararak açma kapama yapacağım. Esasında çap 25 ya da çap 32 boru profil kullanılıyor ancak elimde 40*20 kutu profil vardı denedim ve uygulanabilir bir sonuç ortaya çıktı. 6 mt'lik iki profili 5 cm x 2 cm'lik parça ile uç uca iki taraflı vidaladım ve 10 cm uzunluğunda çap 25 boru için tasarlanmış plastik örtü sabitleyici ile örtüyü profile 1,5 mt'de bir tane olmak üzere sabitledim. Sonuç aşağıdaki fotolarda. Arazideki kuyunun eski su çekme mekanizmasına ait kol ile şimdilik iş görecek bir uyum sağladı Sera yan kısımda iki tane 12 mt'lik perde açıklığı var ve iki perde açıklığı arasında 2 mt'lik aralık var. Mafsallı bir tasarım ile tek noktadan basit bir motor sistemiyle perdeler elektirikli hale getirilebilir. Büyük bir yük binmiyor uç kısımda perdeyi sararken.

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen nk_tarim : 10-01-2018 saat 16:53 Neden: görsel
nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön