GAMBİLYA FAVASI
Gambilya Bodrum yarımadasında çok bulunur , çorba ve fava yapımında kullanılıyor ve favasının baklaya göre oldukça hafif, pişme süresi kısa olduğu için daha da pratik diyebilirim.
Malzemeler:
• 250 gram gambilya (sarı mercimek)
• 1 adet kuru soğan
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
• 1 adet kesme şekeri
• tuz
Yapılışı:
• Gambilyayı nişastası gidene kadar soğuk suda iyice yıkayın ve süzün.
• Gambilya yı tencereye alın ve üzerine yaklaşık 2- 2,5 su bardağı soğuk ilave edin.
• Üzerine soğanı piyazlık doğrayın, tuz, şeker ve zeytinyağını katın ve kısık ateşte kaynatın. Üzerini kapatmayın ve ara ara karıştırarak pişirin.
• Yoğun bir kıvam kazanana kadar ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Sonra bir borcama **** yayvan bir kaba alıp soğutun Üzerine dilerseniz dereotu kıyarak **** yağda hafif yakılmış kırmızı biber gezdirerek servis edebilirsiniz
Dilerseniz doğradığınız soğanı önceden pembeleşene dek kavurabilip sonrasında Gamöbilya ile de haşlayabilirsiniz .Sonrasında pütürsüz olmasını isterseniz önce blendirla zip sonrasında soğutmaya alabilirsiniz
Afiyet olsun