View Single Post
Eski 13-12-2017, 16:40   #144
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Benim ve Sn Taşlıbahçe'nin yetiştirdiği tohumlar, size gösterdiğim yukardaki resimde yer alan Ayaş Domatesi meyvelerinin tohumlarının devamı. Sn Taşlıbahçe'nin gösterdiği resimde de hem elma yanak dediğiniz boğumlar hem de kabuk yarığı gözüküyor zaten.

Sn Taşlıbahçe'nin gösterdiği resimde iki meyve var. Oturak olmasına rağmen, tek bitki onlarca meyve veriyor. Eminim diğer meyvelerinin bazılarında da kabuk yarığı oluşmuştur. Hepsinde olacak diye bir kural da yok ve ufak meyvelerde bu sorunun görülme olasılığı da düşüktür. Özellikle olgunlaşma aşamasında meyvelere çok su verilirse ve çeşidin meyve kabuğu kalın değilse, meyveler suyu alınca çatlar. Atalık domateslerde sık görülen bir durumdur. Kabuk inceliği, aynı zamanda meyvelerin çabuk tüketilmesi gerektiğine de işaret eder. Benim gözlemime göre, gereğinden fazla su verilmezse, Ayaş Domatesi'nde bu sorun çok gözükmüyor ve yarıklar derin olmuyor. Şekli mükemmel bir yuvarlak değil ama yuvarlak (global). Bazı meyveler diğerlerine göre biraz daha basık olabilir.

Tarihçesi hakkında elimde veri yok ama Ankara Üniversitesi kayıtlarında mutlaka bilgi bulunuyordur. Benim tahminim, cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Atatürk'ün başlattığı tarım devriminin devamı olarak, ıslah yoluyla elde edildiği (tahminen 1930-1960 arasındaki dönem). Buna dayanak olarak da meyve şeklinin düzgünlüğünü ve hastalık dayanımını gösterebilirim. Meyve tutumu çok iyi ve farklı iklimlere adaptasyon kabiliyetinin yüksek olduğu da görülüyor. Eğer bu şekilde, ticari amaçla üretilmiş bir ıslah domatesiyse, geçmişi de o kadar eski değil ama muhtemelen 50 yaşından (iki nesil) yaşlı olduğu için atalık domatesi sınıfına sokabiliriz.

Eğer bir çekincem olsaydı, Ayaş Domatesi olduğundan şüphelenseydim tohumunu da paylaşmazdım. Burda bahsettiğimiz Ayaş Domatesi, Ayaş'ın tadıyla meşhur, taze yemeklik için kullanılan ve hibrit tohumlar yaygınlaşmadan önce pazarlarda bol miktarda satılan ana akım Ayaş Domatesi'dir. Sizin akrabalarınızın yetiştirdiği domates, Ayaş'a ait, aile veya belli köy veya köyler içinde bilinen ve tohumu paylaşılıp ekilen başka bir domates de olabilir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
birnefestoprak tam olarak kast ettiğim çizgi sizin gönderdiğiniz alt ortada bulunan domatesin üst kısmında bulunan yarıklar. sulama ile mi oluşuyor bilmiyorum ancak eskiden bu domateslerin neredeyse tamamında bu yarık olurdu. şimdiki domateslerde bu domatesin üst kısmındaki yarıklar pek görünmüyor. diğer hususta @atilgan ın gösterdiği ve sizinde sol alt 1. domatesteki ince dikişli gibi görünen çizgidir.
benim diğer tespitim de sap kısmında elma yanakların olması. sizin gönderdiğiniz resimlerde gösterdim. bu elma yanaklar 3 ya da 4 tane olur ama hepsinde olurdu. olmayanlarda olurdu fakat onlar daha ufak olurdu. ufaklara verimsiz diye bakardık.

Eklenti 662560

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön