Konu: Nergis
View Single Post
Eski 01-12-2017, 15:54   #3014
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi snob Mesajı Göster
Sayın pria, internette gezerken eski bir yazıya rastladım. Karaburun ile ilgili,orayı gezen kişi nergislerden bahsediyor,iki tür yetistirmeden bahsediyor,ilki sulu sistem,dikilen Soğanlar ağustosta yagmurlama sistemi ile sulaniyormus,Kasım aralikta cicek aciyormus,digeri ise yagmurlarla kendiliginden sulanan bu da ocak subatta aciyormus,bu doğal kendi halinde yetisenmis,peki biz sogani ağustosta dikip sulayinca nergisler cikip Kasım aralikta açacak mı, sizin yazilarinizda ve bir çok yerde nergisin kasımda dikilecegi belirtiliyor, önce dikilse bile hava sogumadigi icin cikmayacagi soyleniyor,peki karaburunda nasıl oluyor bu iş ben merak ettim,bu konuyu aydinlatirsaniz memnun olurum.
Benim yazılarımda ve bloglarımda, erkenci ve aralık sonu ocak ayı başlarında açmaları muhtemel Karaburun nergislerinin kasım gibi ekilmesi gerektiğini yazmam mümkün değil..

Ben sadece, Ankara gibi soğuk yerlerde ekim ayı gibi, Ege - Marmara'nın ılıman illerinde ise kasım ortaları gibi ekilmesini tavsiye ederim Erlicheer nergislerin..

Bu yıl zeytin toplama döneminde ekstradan bir yorgunluk çekmemek için sanırım eylül başlarında erken veya geç çiçek açan tüm nergislerimi ektim ve suladım..arada bol da yağmurlar yağdı..

Bugün aşağıda çektiğim fotolarda göreceğiniz üzere Karaburun dediğimiz Double Roman nergisler süper geliştiler, hatta 5-10 gün içinde açmasını beklediğim çiçek saplarını da uzattılar..
Fakat, yine üzüldüğüm bir nokta da şu oldu; en az 150-200 adet çiçek açabilme olasılığı olan iri soğanlarda sadece 2 çiçek sapı var..Bundan da şunu anlıyorum; Karaburun'lar sanki sökülüp bekletilmeyi ve yer değiştirmeyi sevmiyorlar..temmuz gibi soğanların içinde oluşmaya başlayan çiçek oluşumu bu olaydan etkileniyor gibi..

Gelelim Erlicheer'lere..onları da eylül sonu gibi ekip suladığım halde Karaburunlar gibi şımarmıyorlar ve yapraklarını uzatmıyorlar..yapraklar genelde 8-10 santim uzunlukta..yaprak diplerini incelediğimde hiçbirinde de çiçek tomurcuğu şişkinliği veya tomurcuk ucu göremedim..yani, baya ne yapacağını bilen bir tür bu Erlicheer'ler..böyle erken ekmeme rağmen gayet olağan gelişimlerini sürdürüyorlar yine Bu yüzden seviyorum onları zaten..

4 adet fotoğraf yüklemeye çalıştım ama başaramadım..sorunu çözdüğümde yüklerim fotoları..


Düzenleyen pria : 01-12-2017 saat 19:06
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön