View Single Post
Eski 28-11-2017, 13:51   #2
cockpit
Ağaç Dostu
 
cockpit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2016
Şehir: Kocaeli-D.dere
Mesajlar: 209
Okuduğunuz yazı tabii ki doğruyu söylemiş.

Benim gibi deneyip yanılan diğer arkadaşlarımızın da hemen "Aman ; boyutuna, kök durumuna... göre mümkün olduğunca küçük saksı" dediklerini duymamak mümkün değil.

Bildiğiniz gibi; kaktüs ve sukulentler genelde 5.5. , 7-7.5 ya da 10 cm. gibi çapı olan saksılarda çoğaltılmakta/satışa sunulmaktadır. Saksı değişiminde görselliği ön plana getirdiğimizde aşırı toprak , kurumayan toprak, kök/gövde çürümesi, kendini sürekli köke veren bitki, çiçek açmayan bitki, büyümeyen bitki gibi gelişmelerle ve şikayetlerle boğulup gidiyoruz.

Aşağıdaki linkteki özellikle 1-2-5-6 nolu saksılarım, aldığım ilk kaktüs / sukulentlerimden olanlardandır ve görsellik uğruna aşırı büyük saksılamaya örnektirler.

Koleksiyonumda saksı boyutlarında yaptığım hataları inceleyebilirsiniz

Satılanların hemen tümü 5.5. cm saksıda olduklarından, toprak değiştirirken maalesef 5.5. cm. yerine 7.5 cm. kullanmak zorunda kaldığımdan bazıları "büyük" görülebilir.

Aldığımız kaktüsler üretime başlandığında minicik olduklarından kolayca ekilmekte ama zamanla bu en küçük saksıları doldurup taşmaktalar. Aynı boyuttaki saksıya toprak değiştirerek aktarmak istesek sığdırmak/sulamak ne mümkün

Gene detaycılığıma engel olamayıp uzattım. O yüzden drenajı sağlıklı, tabanına lavtaşı vb. konulmuş, kaktüslere uygun toprak içeren, mümkün olan en küçük saksı "en güzel" saksıdır, varsın kahverengi plastik olsun.

Saygılarımla

cockpit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön