View Single Post
Eski 23-11-2017, 18:07   #284
s.toprak
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi habibe Mesajı Göster
Gelinciklerimiz farklı bence. Benim bahsettiğimin yaprakları dar uzun ve tüylü ve yeşil. Sadece yeşil. Emin olmadan yemeyin sakın.
Farklı değil sanıyorum, yeni yeşermiş, taze çıkmış kopurcukların yaprakları dar uzun değildi.küçük küçük yuvarlacıktı yanılmıyorsam. Gelincik sanıyorum zehirli değildi. Çiçeğin kırmızı petallerinden şurup yapılırdı gibi hatırlıyorum. Neye iyi idi bu şurup, onu hatırlamıyorum. Gelincik bitkisi henüz yeşermiş tazeyken toplanır, salatası, kavurması, böreği, saçta katmeri yapılır. Ege de buna kopurcuk / gabırcık derler. nefistir. Farklı otlar hakkında farklı sorular da vardı, izninizle bir iki tanesine buradan cevap veriyorum:- Ege'de bizim "Labada" dediğimiz ota, Orta Anadolu'da "Efelek" diyorlar. Sarması güzel oluyor.
-Karışık ot kavurmasında, iğnelik, ebe gümeci,hardal, ısırgan, rezene, gibi otlar bir arada zeytinyağı ve soğan hatta daha iyisi incecik doğranmış pırasa ile kavrulur, pırasa acılığı giderir, belki bu nedenle sarmaşık otu (yabani kuşkonmaz) kavurması pırasa ile yapılır. Ot kavurmasına yumurta kırılabilir.
Not: Araştırdım, evet gelincik şurubu ve gelincik şerbeti var, sakinleştirirmiş. ne de olsa gelincik, opium cinsinden bir bitki.
2.Not: Ot yemekleri ıspanak gibi pirinçli de (boranı) yapılır, yoğurt dökülerek yenir.


Düzenleyen s.toprak : 23-11-2017 saat 18:13 Neden: 2.Not ekledim, nokta virgül düzelttim.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön