View Single Post
Eski 17-11-2017, 23:06   #485
Asoo
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: Usa
Mesajlar: 622
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Yani piyasada saygın ve güvenmekte pek sıkıntı yaşanmayacak satıcılarda balın kilosu 25 lira civarında. Sizin fiyatlarınızdaki fark butik üretim yapmanız sebebiyle mi?
Her ne kadar sorunun muhatabı olmasam da bir şeyler söyleme ihtiyacı hissettim.

Uzmanı olmasam da bir hobi arıcısı olarak yazacağım.

Bir balın isimlendirilişinde (salgı balları için bir şey diyemeyeceğim.) polen spektrumuna bakılıyor. İzole edilen baskın polen miktarı %15 ten fazla olan bal bu polenin menşei ile isimlendiriliyor.

Mesela %20 akasya, %13 ıhlamur poleni ihtiva eden, geri kalan polenler, farklı polenlerden olan bir bal resmî olarak akasya balı olarak tanımlanıyor.

Ayçiçeği balı, çok kısa sürede bol olarak elde edilen ve piyasa değeri düşük bir baldır.

Piyasada kaliteli kestane balının 70 tl civarında satıldığı dönemde. Eğer güvenilir bir bal şirketinin elinde yüksek yoğunluklu bir kestane balı varsa ki kestane balları genelde yüksek yoğunlukludur. Aynı yıl toptan 11tl ye aldığı ayçiçeği balını kestane ile karıştırarak, kestane balının kesafetini bakanlığın müsaade ettiği oranda düşürerek, piyasanın çok altında fiyata kestane balı satabilir.

Ve bildiğim kadarıyla bu kanuna aykırı değildir.

Arıcılıkla biraz uğraşınca anladım ki: Bal alınacak kişinin tanıdık olması veya iyi bir insan olması, güvenilir olması yeterli değil. Aynı zamanda bilinçli olması da gerekli. Bal hasadına 5-6 gün kala varroa ilacı kullanan arıcı görmüşlüğüm var. İlacın kullanma talimatında, uygulama sonrası (yanlış hatırlamıyorsam) 6 hafta bal hasadı yapılmaz yazıyordu. Bu adam sadece ailesi için bal üretiyordu ve uyarılarımıza "Bir şey olmaz. Ben hep böyle yapıyorum."diye cevap verdi.

"Kabul edilebilir .... miktarı." tarzında cümleleri düşündüğümde, bal alırken bilinçli ve ahlaklı üretici tercih etmek gerektiğini söylemeliyim.

Her gıdanın en tabiisine ulaşmanız temennisiyle.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön