View Single Post
Eski 31-10-2017, 22:33   #2784
latif.07
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-04-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 192
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lydian Mesajı Göster
Aralık'ta 40bin metrekare tarlaya chandler ceviz bahçesi kuracağım inşallah. Önümüzdeki hafta tarlanın etrafı çitle çevrilecek, sondaj suyu çıkarılacak (yaklaşık 180m derine inileceği öngörülüyor).

RAKIM: 700m

Damlama sulama sistemi kurulacak bu ay; toprak altından yaptırmak ile toprak üstünden yaptırmak arasında avantaj/dezavantaj bakımından çok büyük fark var mı? Toprak altı düşünüyorum, toprağın 60-70cm altından sulama borularını döşetmeyi düşünüyorum.

Daha elektriğim bile yok. Güneş enerjisi işimi görür demiştim ama sanırım trafo kuracağım. Sadece elektrik getirtmek 50bin TL masraf çıkarıyor ama yapacak birşey yok gibi.

Ayrıca dikilecek fidanların çukurlarını kazdıracağım; 90 cm - 100 cm gibi derin kazdırıp çukura hayvan gübresi atıp üzerini üstten alınan ilk toprakla kapatmayı düşünüyorum. Kepçenin derinden aldığı toprakları da çukurun yanında bırakayım diyorum (fidan dikiminde lazım olacak diye).

5x7 ve 6x7 dikim aralıkları arasında hala gidip geliyorum... sanırım 6x7 metre yapacağım.

Geçen hafta güzel yağmur yağdı, haftaya tarlayı sürdürmeyi de düşünüyorum (içindeki otlar, geçen yıldan kalan tütün vs. hepsi köklensin), tarla temizlensin...

Bugün toprak analiz sonuçlarını da aldım. Toprağın killi olması beni biraz endişelendirdi. Buna karşı acaba çukurları 90cm - 100cm değil de, daha derin mi kazdırsam: mesela 150cm derin çukur kazdırsam sonra 50-60cm'ini tekrar doldursam. Onun üzerine hayvan gübresi ve bir kepçe toprak ile örtsem: faydalı olur mu?

İlk etapta ve mümkün olduğunca kimyasal gübre kullanmayayım diyorum. Hayvan gübresi, solucan gübresi vs. yeterli olmaz mı?










Her türlü değerli fikirlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Zaman zaman süreç hakkında, yaptıklarım hakkında burada paylaşımlarda bulunacağım, fotoğraflar ekleyeceğim.
Hayvan gübresi kullanmanız dogru olabilir azot verirseniz cevizleriniz boyuna gelişir ama solucan gübresi cevizlerinizin kalınlaşması için yeterli gelmeye bilir bu benim düşüncem neden böyle düşünüyorsun diye sorarsanız bu güne kadar hangi solucan gübre üreticisiyle görüşsem içindeki azot ve ph dışındaki degerleri söyleyemiyorlar. Siz toprak analizinden sonra topragınızın ihtiyacı besin maddelerini kimyasal gübrelerle verirseniz agaçlarınız olması gerektiği gibi gelişir düşüncesindeyim. solucan gübresini daha çok sebze üreticililerine tavsiye ediyorlar, sebze üreticileri solucan gübresini sebzelerine verince sebzelerin çoşmasının da asıl nedeni gübrenin içindeki aşırı azottur azot yaprakları çoşturur ama ürünün meyve tutumu yaprakları kadar çok olmaz, yani aslında solucanın maması hayvan gübresidir hayvan gübresi zaten azot demek sizde hayvan gübresi verecekmişsiniz boşuna paranızı solucan gübresine yatırmayın hayvan gübresi ve kimyasal gübre kullanın derim ben.

latif.07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön