Konu: Çam Ağacı
View Single Post
Eski 29-10-2017, 18:48   #64
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Sayın Zafercelik442
En doğru yöntem doğayla uyum içinde hareket etmeniz olacaktır. Bu nedenle farklı türleri ekmek yerine o bölgede yetişen türleri ekin derim. Böylece hem tohum/fidan bulmak için fazla uğraşmazsınız hem de ektiğiniz fidanların ağaç olması için çok fazla bakım yapmanıza gerek kalmaz.

O bölgede kendiliğinden yetişen türler oranın iklimine, toprak özelliklerine en iyi uyum sağlamış türlerdir. Ekimden sonra az ya da hiç bakım istemezler. Hastalıklardan en az etkilenirler. Bu yüzden açık alanların ağaçlandırılması için o bölgede yetişen bitki türlerinden daha iyisi genellikle yoktur.

Elbette başka türler de deneyebilirsiniz ancak bunun bir iki sıkıntısı olabilir:

1- Ekeceğiniz ağacın iklim, toprak isteği o bölgenin iklim/toprak özelliklerinden farklı olabilir. Ağacı büyütmek için çok fazla bakım yapmanız, koruyup kollamanız gerekebilir. Hatta fidanlarınız kuruyabilir. Farklı türler için önce araştırma yapmalı, sonra da biraz uğraşmayı göze almalısınız.

2- Getireceğiniz yabancı türler o bölgede istilacı hale gelebilir. Bir kaç on yıl sonra bölgedeki doğal bitki türlerini baskılayabilir, gelişimlerini engelleyebilir. Şu an orada yetişen ağaçlarla etkin şekilde bağ kurmuş pek çok başka bitki ve hayvan türünün yaşam döngüsü kırılabilir, zorlaşabilir. Elbette değişiklik iyi yönde de olabilir. Ancak öncesinde araştırma yapmak önemli.

3- Normalde o bölgede görülmeyen ya da etkinliği az olan hastalık ve zararlılar ekeceğiniz yabancı türde konakıyor/ürüyor/besleniyor olabilir. Böylece bu zararlılar için uygun bir ortam bile oluşturuyor olabilirsiniz.

Yukarıda sadece olabilecek kötü şeyleri yazdım Elbette iyi şeyler de olabilir. Tür bölgeye ve o bölgenin ekosistemine çok güzel uyum sağlayabilir, büyük katkı yapabilir. Ancak bu işin uzmanı değilseniz ya da uzmanlardan bilgi almadan işe girişmek istiyorsanız tavsiyem yerel türleri kullanmanız yönünde olacaktır. Böylece çok daha hızlı ve çok daha kolay sonuç almanız garantilenir.

NOT: Çam fidanları fıstıktan yeni çıktıklarında bir süre hassas oluyorlar. En azından bir yıl üretim ortamınızda koruyup gözeterek büyütür, sonrasında doğaya ekerseniz başarı şansınız artar. Direk doğaya ekeceğiniz çam fıstıklarının da şansı var elbette. Eğer fıstık ekecekseniz öğleden sonra güneşini direk almayan, güney-güneybatı, batı yönlerinde gölge yapacak ağaç, çalı bulunan konumları tercih edebilirsiniz.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön