View Single Post
Eski 20-10-2017, 15:42   #268
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Islahın birçok anlamı olabilir. Bir anlamında, ana tohumun kimi özelliklerinden vazgeçip kimi özelliklerinin yerine başkasını koymuş oluyoruz. Sizin verdiğiniz örnekle Black Vernissage x Heybetli de mümkün. Çizgili pembe domates elde etmek istiyorsanız neden olmasın ama bazı genler resesif olduğu için onları çekip çıkarmak daha zor.

Benim örneğimde, Heybetli x Dester, kazara olmuş doğal bir hibritlenme. Bunları ben hibritlemedim. Heybetli'nin hemen yanında Dester vardı, onu da tahminen söylüyorum (F1 nesildeki meyveler de pembeydi, dolayısıyla diğer ebeveynin pembe renkli olma olasılığı yüksek). Elle de kasten hibritleme yapılabilir. Benim şu anda yaptığım ayrıştırıcı ıslah. Beğendiğim özellikleri gösteren bitkilerdeki meyveleri ayrıştırarak duraylı bitkiler elde edene kadar devam edeceğim. Genetik kurallarına göre, bu işlem genelde 7-8 mevsim sürer. Bundan birkaç adım öncesinde de çoğunluğu birbirine denk, ama yer yer farklı özellikte meyveler veren, büyük oranda duraylı bitkiler elde etmek mümkün.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Sanırım 'ıslah' mümkün olduğunca ana tohumun özelliklerini kaybetmeden yetiştirmek. 'Seleksiyon' ise özelliği bozulmamış 'ıslah' edilmiş tohumları birbiriyle tozlaştırarak daha güzel türler elde etmek.

Üstte yazdıklarım doğru ise; birbiriyle tozlaştırılacak tür seçiminde dester-heybetli eşleşmesi haddim olmayarak yorumlayayım gayet uygun duruyor. Çünkü güzel ve birbirine benzer özellikleri karıştırmak mantıklı. Yoksa küçük mor black vernissage ile büyük pembe heybetliyi çaprazlamak ortaya minik karışık kuruşuk renkli domatesler çıkarabilir. Hal böyleyken bu yıl ilk kez denediğim @ hcorak ın 'bulgar domatesi' ile 'italian heirloom' u çaprazlamak güzel olur diye düşünüyorum. Ortaya italian heirloom lezzetinde, içli incecik kabuklu, dökümü bol, bulgar domates gibi daha iri ve dayanıklı gövdeli domatesler olsa iyi olmaz mı?

Örnekleri dersi anladığıma kanıt olsun diye verdim..

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön