Sanırım 'ıslah' mümkün olduğunca ana tohumun özelliklerini kaybetmeden yetiştirmek. 'Seleksiyon' ise özelliği bozulmamış 'ıslah' edilmiş tohumları birbiriyle tozlaştırarak daha güzel türler elde etmek.
Üstte yazdıklarım doğru ise; birbiriyle tozlaştırılacak tür seçiminde dester-heybetli eşleşmesi haddim olmayarak yorumlayayım gayet uygun duruyor. Çünkü güzel ve birbirine benzer özellikleri karıştırmak mantıklı. Yoksa küçük mor black vernissage ile büyük pembe heybetliyi çaprazlamak ortaya minik karışık kuruşuk renkli domatesler çıkarabilir. Hal böyleyken bu yıl ilk kez denediğim @ hcorak ın 'bulgar domatesi' ile 'italian heirloom' u çaprazlamak güzel olur diye düşünüyorum. Ortaya italian heirloom lezzetinde, içli incecik kabuklu, dökümü bol, bulgar domates gibi daha iri ve dayanıklı gövdeli domatesler olsa iyi olmaz mı?
Örnekleri dersi anladığıma kanıt olsun diye verdim..