View Single Post
Eski 20-10-2017, 14:45   #266
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sağolun. Zor değil ama zahmetli ve sabır isteyen işler. İstenilen sonuca ulaşmak için bolca not alınması, gözlem yapılması gerekiyor. Her zaman istenilen sonuca da ulaşılamayabilinir. Şans faktörü de önemlidir. Belki mevsim sonunda anlamlı bir sonuç da çıkmayacak, göreceğiz. Eğer işlerde sürekli yardımcı olabilecek birkaç kişi olsaydı, ıslah işine çok daha fazla zaman ayırırdım.

Tohum ayrıştırma (seleksiyon) işlemi, çeşitli amaçlara bağlı olarak yapılabilir. Bizde eskilerin, domates tohumunu ilk olgunlaşan ve/veya en iri meyvelerden almaları, bu ayrıştırmaya tipik bir örnek. Ayrıştırılan tohumu tek mevsimde ıslah etmek mümkün olmasına karşın, işlem genelde istenilen sonuca ulaşılana dek çok sayıda mevsime yayılır.

Örneğin, ticari hibrit (F1) olan domates fidelerinden tohum alacağım (piyasada lezzetiyle ve verimiyle bilinen biri pembe, diğeri siyah iki hibrit domatesi seçtim). Bu tohumları sonraki mevsimde diktiğim F2 nesilde sonuçlar büyük ihtimalle karman çorman olacak. Farklı davranış sergileyen (farklı meyve ve bitki boyu, farklı verimler, farklı meyve rengi, farklı lezzet vs) birçok fide elde edeceğim. Bunu gözlemlemek için, ne kadar yer ayırabilirim bilmiyorum ama, çok sayıda fide dikilmesi gerekiyor. Sonra o fidelerden de seçim yapacağım ve tohumlar kendine tozlaşan (hibrit olmayan) ve bizim iklim şartlarımızda istediğim performansı sergileyen bitkiler verene kadar bu şekilde devam edeceğim.

Heybetli'den yaptığım tohum ayrıştırma ise, 2014 senesinde gerçekleşen bir çapraz tozlaşmaya dayanıyor. Diğer ebeveynin Dester olduğunu düşünüyorum. Heybetli x Dester hibritini (F1) geçen mevsimde ekip yetiştirmiş ve bu nesilden tohum almıştım. Eğer bu hibrit tohumun ebeveynlerinin meyve rengi aynıysa (biliyorsunuz, Heybetli de Dester da pembe), F2 neslinden itibaren gen havuzu biraz daha daralmış olacak. Yani, birbirinden çok bağımsız renkte ve davranışta bitkiler beklemiyorum. Beklediğim ve istediğim sonuçları almayabilirim de. Bu mevsim sonunda göreceğiz.

Bir diğer ayrıştırmayıysa Italian Heirloom için, meyve şekli üstünden deniyorum. Şekli yüreğe yakın olan meyvelerden tohum alarak ilerleyip, çoğunluğu bu şekilde meyveler veren bitkiler elde edecek şekilde bir ıslah yapabilir miyim ona bakıyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Kolay gelsin işleriniz...Üstte alıntıladığım 'seleksiyon' - 'ıslah' çalışmaları kolay işlemler olmasa gerek, nasıl yapıyorsunuz bunları, şöyle kabaca, müsait bir zamanda..

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön