View Single Post
Eski 20-10-2017, 03:43   #262
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
İşleri biraz kolayladığıma göre, tarladan haberler aktarmaya devam edebilirim. Genel olarak, ülke genelindeki sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyredeceği belirtilmesine karşın, artık sonbaharın muhteşem havasına doğru yolculuğumuz başladı. Havalar serinliyor, nem oranı düşüyor, zararlıların nüfusu gittikçe azalıyor, yağmurlar neredeyse yok denecek kadar seyrekleşiyor.

Bu mevsim, yerli/yabancı toplamda 65 çeşit domates (yaklaşık 600 fide) deniyorum. Bunların bir kısmı, daha önce deneyip memnun kaldığım çeşitler, bir kısmı ilk defa denediğim çeşitler. Kimisini daha önce tohum arttırımı yapmak için ekmiştim. Onları, şimdi hatırı sayılır tohum üretimi için tekrar yetiştiriyorum. Bir kısım fideler sadece tohum için ayrılacak, bir kısım da çoğunlukla restorana verilmek ve pazarda satmak üzere mahsul için ve aynı zamanda tohum için yetiştirilecek. Bu mevsim, tohumundan seleksiyon yapıp ıslah etmek üzere iki çeşit hibrit de yetiştiriyorum. Bir de Heybetli'den ıslah etmeyi düşündüğüm, daha önce kazara hibritlenmiş tohumlar var.

Geçen senenin bu sahadaki tecrübesizliğimden kaynaklanan bazı sorunlarını bu sefer gidererek ilerliyorum. Geçen sene, sahanın etrafında çit olmadığı için geyikler, domates fidelerini bir güzel mideye indirmişti. Fideler daha sonra toparlansa da, büyümekte geciktikleri için tam verime ulaştıklarında da dondan kaybetmiştik. Şimdi, (toprak üstünde kalan kısmı) yaklaşık 2 m 15 cm yüksekliğinde olan ve mevsim sonunda sökülmek üzere geçici çit çektim (bu uygulamayı üçüncü kez yapıyorum). Aslında, isterlerse bu yüksekliğin üstünden de atlayabilirler ama bacaklarını kırmak gibi bir risk olduğunu biliyorlar. Bu uygulamadan memnunum.

Domatesler için, geçen sene aldığım sırıkları toprağa gömüyorum. Bu sırıklar, çit için kullandıklarıma göre daha kısa. Toprak üstünde kalan yüksekliği 2 m kadar. Neden bilmiyorum ama domatesleri sırığa almak işi, sevdiğim işler sıralamasında en sonlarda yer alıyor. Bu yüzden, misafir çiftçi olarak yarın Amy gelecek ve bu iş için yardımcı olacak. Florida weaving (ya da basket weaving) olarak adlandırılan bir yöntem kullanacağız. Unutmazsam, videoya kaydedip daha sonra bir şekilde yayınlarım.

Name:  TomatoPosts.jpg
Views: 348
Size:  68.6 KB

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön