sayın birnefestoprak
engin beyle konuştuğumda kendisi bana domatesleri yıllardır hiç bozmadan kendim üretiyorum dedi. konuştuğumuz üzere tüm tohumlarımı yerli tohumdan seçiyorum demişti. şöyleki bu domatesler yeli mi değil mi bilmiyorum. bu sene itibariyle büyük bir azimle yerlitohum olan türleri kendimde hiç bozmadan toplamaya ve kendi içimde lezzet ve fiziksel sıralamaya başladım.
tohum yabancı kökenli bile olsa izolasyonu tam olursa benim için devamlılığı olacaktır düşüncesiyle yetiştiriyorum. engin beyin sözlerine güvenerek aldığım tohumların yanında başka insanlardan da tohum alarak bu kapsamda çeşitliliğimi genişletme çabasındayım.
sizinde dediğiniz gibi likopen tüm domateslerde mevcut fakat özellikle koyu ve siyaha meyilli domateslerde yoğunluğunun daha fazla olduğunu biliyorum. bilgim yanlışsa lütfen düzeltin.
asıl tohumlar hakkında düşüncem iki şekilde şekilleniyor.
1.si atalık tohumlarımız.
2.verimi ile topraklarımıza uyumlu olan yabancı kökenlide olsa artık bu topraklara yerleşen türler. (zamanla atalık olabileceği kanaatindeyim)
bu iki şekilde tarafımdan kabul görüyor.
benden önce izolasyon bozulması olan türler elime ulaşsa dahi ben tohumluklarımı izole ederek alıyorum ki en azından bundan sonra deformasyona uğramasın diye.
|