View Single Post
Eski 28-09-2017, 21:49   #1447
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 743
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sebze fidesi dikimi esnasında fide çukurlarına keçi gübresi karıştırılması ile meyve bahçesinde 500 m2 alana 25 kg (1 çuval) leonarditin serpiştirilmesi arasında bir hayli fark var.

Sizin kullandığınız keçi gübresindeki hemen çözünebilir humik madde, leonarditteki hemen çözünebilir humik maddeden defalarca kere daha fazla. Keçi gübresindeki hemen alınabilir ya da kısa sürede bakteriler tarafından mineralize edilecek makro-mikro-iz element bitki besin maddelerinden bahsetmiyorum bile. 1 ton bile olsa (ki keçi gübresi kuru idiyse çok hafif çeker) miktar olarak da 25-50 kg leonardit ile mukayese edilmez.

Fide çukurlarındaki toprağa karıştırmayıp üzerine serptiniz ise yine faydalı olur, çünkü her sulamada biraz biraz çözünüp sebzelerin zaten yüzeysel olan köklerine ulaşır. Toprağa karıştırmak daha da iyi sonuç verirdi.

Öte yandan, leonardit normal bir PH aralığında çözünmez. Dolayısı ile toprağın üzerine serpilmiş leonarditin, ağaçların kök bölgelerindeki toprağa bir katkısının olmasını bekleyemeyiz. toprağa karıştırılsa bile hepi topu bir torba malzeme (herhalde en fazla 15-20 litre gelir). Ancak tuzlukla serpilirse 500 metrekareye eşit olarak dağıtılabilir. Düzenleyici olarak da bir katkısının olmasını beklemek zor.
Sn MeyveliTepe
Leonardit toprak düzenleyici olarak pek ekonomik olmayacaktır zaten.Şunu yaparsanız leonardit le hayvan gübre leri arasındaki farkı anlayacaksınız muhtemelen çokça kullanıyorsunuz leonardit i bahcenizde ama bu farkı gözlemlemek için biraz daha küçük ölçekte bir deneme kurmak gerekiyor.Mesela bir tane viyole torf ve keçi gübresi koyun diğer viyole keçi gübresi yle aynı miktarda leonardit ve torf koyun ve bir tohum ekin ve çıkışı gözlemleyin.Sizce hangi tohum daha çabuk çıkar ve daha hızlı büyür?

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön