View Single Post
Eski 23-09-2017, 22:47   #252
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Sırf şu zeytin sineği belasından işi yırttığımı görmek, gözlemlemek için kısa süreliğine gittim köye..

Son kaolin uygulaması üzerinden tam bir ay geçti..inceden inceye inceledim zeytin tanelerini..

Son kaolini 4 depo atarak gayet dikkatli yapmıştım..fakat buna rağmen özellikle tepelerde ve uçlarda kaplamanın zayıf olduğu alanlarda 3-5 sinekli zeytin buldum..yani çok az gibi, yok sayılır...içlerinde pupaları buldum, kimisinden sinek uçmuş, kimisi canlı henüz..

Son kaolini atarken hava tam kararırken 4.deponun yarısında, dikkatsizlikten hortum egzosa değmiş ve minik bir patlak oluşmuştu..alelacele, naylonlarla sardım, telle sargı yaptım üstüne ama nafile..basınçtan dolayı işe yaramadı..bende, kalan 40 litrelik kaolini son kalan 20 ağaca olabildiğince çok hızlı olarak çabuk çabuk, ağaçları tam taramadan attım, yetsin diye..tabi bu son 20 ağaç biraz özensiz ve yarım yamalak oldu..fidanlığın en altında ve sonundaki bu 20 ağaç çok şanssız..4 kez attığım kaolinden tam yararlanamıyan, aceleye getirdiğim ağaçlar bunlar..işte o zeytinlerde maalesef sinek zararının daha çok olduğunu gözlemledim dün..40-50 sinekli zeytin kopardım..zaten bunlar belli oluyor, kızarmış veya kararmış oluyorlar, çekince de pıt diye kopuyorlar..

Bu durum benim için bir test oldu..özenle kaoin kapladığım ağaçlarda vuruk sayısı binde 2-3 iken özensiz kaolin kaplaması yapılan ağaçlarda oran yüzde 3-5 gibi..

Önceki yılları kıyasladığımda ve kimyasal ilaç kullanmayıp 4 kez kaolin kaplaması yaptığım ağaçlarda çok büyük başarı var zeytin sineği açısından..

Bu minik sinek zararını hiç önemsemiyorum; çünkü, kuraklıktan aşırı tane yüklü zeytinlerdeki dökülmeler sinek zararının 15-20 misli.. kaolinin büyük başarısı olarak yorumladım bu yıl bu sonucu..çünkü önceki yıllarda eylülün 15'i gibi geldiğimde en az 2 kimyasal ilaç atmama rağmen tanelerin üçte birini yerde görür, kışlık zeytin yapmak için vuruksuz tane bulmak sorun olurdu ayıklarken..

Tabi bu yıl benim için ilk acemi uygulama oldu..seneye kısmet olursa çok daha dikkatli yaparım kaolin uygulamalarını..fakat, gelecek yıl ağustos sonunda atacağım kaolini %5-6'lıktan az yapmam herhalde..

Seneye, fidanlığın çok fakir, kist alanlarında kalan 3-5 kilodan fazla ürün vermeyen 60-70 fidanı Belediye başkanına teklif edeceğim, kepçeyle söküp cadde boylarına eksinler diye..97 ağacım var zeytin yüklü, onlar bile çok benim için..yaşım ilerliyor, bu sayede iş yükümü de azaltmış olacağım..sevinir sanırım reis..çünkü bizim kasabada modadır, bütün yollarda kaldırımlarda dizi dizi zeytinler mutlaka vardır..bizzat Belediye ekmiştir.

Bu yıl çevremdeki zeytinlerde yoğun bir sinek saldırısı ve zararı henüz duymadım ve görmedim..hasattan sonra sorup soruşturacağım..çevremde eğer büyük sinek zararları varsa bu belayı kaolin sayesinde atlattığıma daha bir inanacağım..bizim çiftçilerin vazgeçilmez huyudur; istenildiği kadar anlatılsın, söylensin, bizzat tanık olmadan, yaşamadan, görmeden pek inanmaz..

Şimdilik durumlar iyi gibi..


Düzenleyen pria : 23-09-2017 saat 23:33
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön