View Single Post
Eski 21-09-2017, 08:31   #1
Poizer
Ağaç Dostu
 
Poizer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2014
Şehir: Balıkesir - Gönen
Mesajlar: 128
İç Anadolu Bölgesinde Dikilebilecek Ağaçlar

Yaşadığım il ağaç açısından çok zayıf durumda. Bu durumu kendime vazife edindim. Öncelikle bir liste yapmaya karar verdim. Bu listeye göre çevreme bilgi vermek ve bu ağaçların dikilmesini sağlamak istiyorum. Çünkü sürekli diken yapraklı türler dikilmiş. 50 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen yetişkin insan boyuna gelemeyen ağaçlar olmuş. Listeninin hazırlanması için Torku'nun dikmiş olduğu ağaçlara baktım.

Bu konuda tecrübem ve bilgim çok az olduğu için siz değerli agaclar.net üyelerimizin katkılarıyla bu listeyi yenilemek ve değiştirmek istiyorum.

Teşekkür ederim.

İÇ ANADOLU BÖLGESİNDE DİKİLEBİLECEK AĞAÇLAR
AĞAÇ AÇIKLAMA
1 AKASYA Akasya sert bir ağaçtır. Dokusu sıkı ve sağlamdır. Esnektir, yarılmaya karşı büyük bir direnç gösterir. Vurulmaya ve sürtünmeye karşı direnci yüksektir. Zor işlenir. Değişik hava koşullarında bile en dayanıklı ağaçlardan biridir. Güneş ve suyu sever. İç Anadoluya dayanaklıdır.
2 MEŞE Meşe ağacı, farklı türleri ile her mevsim canlılığını koruyan bir ağaçtır. Oldukça geniş çaplı bir ağaç türü olmasından dolayı geniş arazilerde yetiştirilmesi uygun olan meşe ağacı, suyu ve gölgeyi seven bir yapıya sahiptir. Bu sebeple ilk kez meşe ağacı dikilecek olan yerlerde bu özelliklerin olmasına dikkat etmek gerekir. Kökleri yatay ve dikey olarak büyür.
3 BADEM Badem ağacı sıcak iklimleri sever ve sıcak iklimlerde yetişir. Havanın nemli olması veya havanın soğuk esen rüzgara sahip olmasından hiç hoşlanmaz. Sıcak fakat nem olmayan iklimde çok daha güzel yetişmektedir. Bu ağaç ilkbahar da çok erken çiçek açar fakat çiçeği erken açtığı için kırağı olaylarında çiçeklerin donma ihtimali çok yüksek olduğundan çoğu zaman erken açan çiçekler yanar ve ağaç o sene meyve vermez.
4 ARDIÇ Ardıç ağacının kurak ve sert iklimlere karşı dayanıklı olmasının sebebi, yapısının sivri, iğneli ve sert olması kaynaklıdır. Bir başka sebebi ise bünyesinde silisik asit barındırmasıdır. Çoğu iğne yapraklı ağaçlar gibi uzun süre yeşil kalabilmektedirler.
5 AT KESTANESİ Tam güneş veya yarı gölge isterler. Nemli ve iyi direne olan topraklara dikilmesi uygundur. Budamaya nadiren ihtiyacı vardır. Üretilmeleri genelde kış sonunda ekilen tohumlarla veya sürgünlerle olur. Orta büyüme hızlı, formu dikey ovalden yuvarlağa doğru olan ağaçlardır. Kırmızı ve sarı benekli beyaz çiçekleri ilkbahar ortasında ve 25-30cm uzunlukta dikey, çok gösterişli başaklar halinde açarlar. Şehir şartlarına ve buz eritme amacıyla kullanılan tuzlara dayanıklıdır
6 KATALPA Yaz yeşili yaprakları yürek şeklindedir. Çiçekleri hoş kokuludur ve Haziran-Temmuz aylarında açar. Ağaç gövdesi çatlaklı ve esmer renklidir. Güneş alan organik maddelerce zengin derin toprakları severler.kolay tutunup büyüyen bir ağaç,sıcağa ve soğuğa dayanıklı, yazın susuz bırakmassanız hızlı gelişir.
7 DİŞBUDAK Saçak kökleri çok kuvvetlidir ve su tüketimi çok fazladır. Bu yüzden altında pek az bitki yaşama şansı bulur. Zeytingiller (Oleaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yer yer. İki çenekliler sınıfının, zeytingiller familyasından pekçok türü bulunan, ekseri Kuzey Yarım Kürenin ılıman bölgelerinde yetişen bir ağaç cinsi. Kışın yaprağını döken ağaçlardandır. Hafif ve rutubetli toprakları sever. Kökleri derine iner.
8 MAHLEP Kiraz cinsi bir ağaçtır. Ağacı çok dayanıklıdır.Kuraklığa dayanıklıdır. Ülkemizde birçok bölgede, sulama, gübre ve ilaca ihtiyaç duymadan kendiliğinden yetişen Osmanlı döneminde de oldukça sık kullanılan, fakat günümüzde eskisi kadar önem verilemeyen mahlep ağacı hem ağacı hem de meyvesi faydalı değerli bir ağaçtır.
9 AHLAT İç Anadolu’nun birçok yerinde ve hemen her bölgede yetişen bir ağaçtır. Kurak havaya ve hava kirliliğine karşı dayanıklı bir ağaçtır. Kurak bölgelerde, ormanlarda rastlamak mümkündür. Yabani bir ağaç olması ve meyvelerinin armudu andırması nedeniyle bilinen bir diğer adı da yaban armududur.
10 ALIÇ İklim isteği bakımından seçici değildir, karasal iklim özelliği gösteren yerlerde de rahatlıkla yetiştirilebilir.Toprak isteği yönünden de seçici değildir. Doğal ortamda çok kıraç alanlarda da iyi geliştiği görülmektedir. Suya gelişim döneminde ihtiyaç duyar, sonraki evrelerinde hayatını devam ettirmek için yağmur suları yeterli olur.
11 İĞDE Türkiye'nin hemen her yerinde yetişen, her tip toprak yapısına tutunabilme özelliğinde olan iğde ağacı, meyvesinin getirdiği faydalarla bilinmektedir. Bilimsel adı Elaeagnus olan iğde ağacı hemen her koşulda ve iklimde yaşamaya elverişlidir.
12 DUT Dut Ağacı, birçok farklı çeşitleri olan ve dünya genelinde kendine has iklim türü aramayan ve sadece toprağının geçirgenlik özeliği olmasına bağlı yetişen ağaç türüdür. Dut ağacı uzun ömürlü bir ağaç türüdür.


Düzenleyen Poizer : 22-09-2017 saat 10:15 Neden: Liste düzenleme
Poizer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön