Konu: Nar
View Single Post
Eski 14-09-2017, 11:06   #23
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
Aslında bitki gelişim düzenleyici kullanarak normal bir nar fidanı ya da herhangi bir bitki bonsai şekline gelebilir.
Bonsai işinin özü sabırla budamaksa benim yapabileceğim bir iş değil.Çok yavaş büyüyen ağaçlar tercih ediliyor ya da saksı çok küçük tercih edildiği için kök yeteri kadar alana sahip olmadığı için büyümede yavaş oluyor sanırım.
Ancak narı meyveye yatırmak için bitkinin ortasını açmanız ve bu şekilde bitkinin güneşten daha çok yararlanmasını sağlamalısınız nar çok fazla taze sürgün çıkarır bunları budamakla başlayın ve açık renkli sürgünleri alarak bodurlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Ticari nar üretiminde iki sıra arasındaki bölüme gelen nar kökleri yüzeysel olarak kültüvatör yardımıyla biraz kırpılır bu sayede bitkiye stres koşulları yaşatılır bu arada su hiç verilmez yine stress koşuludur bu sayede bitki ciddi oranda ciçek açar bitkinin yaprakları çiçekten görünmeyecek şekle gelir bitki daha fazla stress koşullarına maruz bırakılmadan sulanır tabi bu süre iyi ayarlanmazsa ve uzatılırsa bitki çiçekleri dökmeye başlar.
Çiçekli ve meyveli bir bonzai için benzer işlemleri uygulayabilirsiniz.

Merhabalar,

Aslında çok yavaş büyüyen ağaçlar tercih edilmez, aksine çok hızlı büyüyen türlerle daha hızlı şekilde sonuca gidilir bu nedenle yeni başlayanlara özellikle hızlı büyüyen türleri tavsiye ederiz. Aynı şekilde hızlı gelişim gösterip bol bol işlem yapma imkanı sağladığı için bonsai saksısını da ileriki yıllara bırakmayı öneririz, geniş eğitim saksılarında ağacın potansiyelini en iyi şekilde ortaya koymasını ve gövdesini, dallarını kalınlaştırmasını, bolca yeni dal ve yaprak çıkarmasını isteriz.

Ancak çok uzun yıllar süren eğitim sonrasında eğer ağaç artık tam anlamıyla oturmuş ve istediğimiz şekli almışsa o zaman gelişimini biraz yavaşlatmayı düşünebiliriz. Ama bonsai sanatında hiçbir ağaç asla gelişimini bitirmez, her zaman daha iyiye gider, her an yaşlanır, bu nedenle ağaç sürekli bakılır, sulanır, gübrelenir. Ne kadar yaşlı olursa olsun.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön