View Single Post
Eski 05-09-2017, 20:27   #3
ormanci
Yeni Üye
 
ormanci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2004
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 29
Sitenin 650 px limiti ile aktardığım bu fotoğrafın orijinali yaklaşık olarak 10000x17000 pixel`dir. Anlaşılacağı üzere, bir ağacı panoramik kompozisyon ile fotoğraflamak, sadece bir açı / alan avantajı getirmiyor. Aynı zamanda, esaslı bir "detaylandırabilme" imkânı da sağlıyor.

Her ne kadar, dijital fotoğraf zamanlarında "insan" kalmak yerine "populasyon" olmayı tercih eden birileri, görüntü detaylılığı ve bunun baskıya uyarlandığında ortaya çıkan sonuçları ( baskı detaylılığı) gibi konulara da ya hiç bakmamayı, ya da balık gözü ile bakmayı tercih ettiğinden -onların ciğerleme bildiğimiz cenahlarından- pek mesele kalmıyor. Fakat olur da, fotoğrafını "plotter`cıya" değil de adam gibi "büyük boy c-type" bastırmaya kalkan olur ise, işte o takdirde 18-24-36 veya hatta 42 ve yine hatta 50mp. Leica`ların (!) bile oldukça "hafif" kalacağını görecektir.

Ağaç fotoğrafında kubbenin kareleri de -mecburen- gövde ile aynı seviyeden çekildiğinden, kubbenin acımasız bir perspektif ile uzaklaşması kaçınılmazdır ( balıkgözü ile ne olacağı ise zaten... ). Görüntünün projeksiyonlanması da bu bakımdan gerekli oluyor. Universal olarak farklı projeksiyon yöntemleri olsa da her fotoğraf için uygun olanı tercih etmek gerekiyor. İlk bir-iki yıl planar veya mercator projeksiyon tercih etmişsem de artık bunları daha az kullanır oldum.

Panoramik kompozisyon fotoğraflarda nihayette kimi kolajlar kaçınılmazdır. Burada ağacın üst kesimleri için projeksiyonlamanın anlamının anlaşılabilmesi bakımından yan boşlukları öylece bıraktım.
Konu üzerine motivasyon ve emek mümkün oldukça, photoshop`un -bu konularda iş gördüğü varsayılan- merge, free transform, warp veya adaptive wide angel gibi araçlarının aslında ne kadar da amatör kaldıkları anlaşılacaktır.

( Böylece, küçük bir çocuğun hiç unutamadığım tabiriyle bir "koyun kesme bayramı" tatilini bu konu ile değerlendirmiş olduk ).

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen ormanci : 06-09-2017 saat 10:48
ormanci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön