View Single Post
Eski 19-08-2017, 08:05   #67
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Evdeki orkidelerden küçük bir güncelleme (artık çok uzakta olduğum için fotoğrafları yok maalesef)

- Protocormlar aşırı sıcaktan ve olası mikrobiyel ortamdan öldüler (diğer bitkilerimle aynı odadadıydılar. diğer bitkiler sağlıklı olsa da aşırı sıcaklar ve orkidenin mikroskobik oluşu talihsizliğim oldu)

- Diğer orkidelerde genel olarak yaprak artışı, büyüme gözlemledim. Aynı zamanda biri çiçek sapı çıkardı. Bunun sebebi artan güneş ışığı ve sıcaklık, aynı zamanda nem (ancak unutmayın güneşi direkt açıyla almayacak) Mesela kuru sıcak şimdi gittiği için ve daha nemli bir hava olduğu için düzenli olarak kontrol etmenizi tavsiye ederim odayı. Aynı zamanda hava güzelken camları açın havadar olsun. Ne olur ne olmaz orkidelerin bulunduğu odayı sirkeli suyla ya da herhangi bir doğal yolla silin.

- Minyatür orkidem yani chibaem bu sezon hiç durmadan çiçek açtı. Aslında strese mi soktum ödüllendim mi işte bu bir muamma. Ancak sap ölmedi.

B]şunu hatırlatmak isterim[/B],
- Çiçek sapı ya da dalı diye tabir ettiğimiz kısım sürekli olarak yaşamaz. Ancak bazı türlerinde birkaç kere açabilir edebilir. Bu Noid orkidelerde şans bir özelliktir. Dolayısıyla önerilen önerdiğimiz çiçek sapı sararırsa sararan yere kadar çapraz bir çizikle kesmemiz. Yanlış hatırlamıyorsaö çapraz kesik boğuma zarar vermeyeceğinden keiki yani yavru oluşuna imkan sağlıyordu (normalde de çiçek sapında keiki olur yani kesik attım keiki oldu şeklinde anlaşılmasın)

- Orkidenizin durumunda sağlıksızlık gözlemliyorsanız çiçek sapını hiç düşünmeden kesin çünkü çiçek dalı orkideniz için daha streslidir. Hasta ya da sağlıksız bir orkidenin çiçek açması demek orkidenin son çırpınışları aslında. Ancak bu üreme isteği yerine siz büyümeyi tetiklemelisiniz.

Haftaya iki tane yeni phalaenopsis türünden bahsedeceğim. Bir tanesi fidanlığa uluslararası bir konferanstan gelmiş. Bunun bilgisini de sizlerle elimden geldiğince paylaşmaya çalışacağım.

Sevgiler

Minik bir not - Hatırlarsanız Amerika'da okuduğum için alışverişimi buradan yapıyorum. Haliyle Türkiye'ye gönderilmeyen seçenekler ya da daha makul (flaskler yani gönderilen ürünler daha pahalı) orkideleri tercih edebiliyorum. Böyle nispet yapıyormuş gibi hissettiğimden sizlere nereden orkide edinebilirsiniz yine kabaca hatırlatmak isterim.

Ancak Amerika ve Tayland kadar güçlü bir orkide ayağı bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi Avrupa'da. Dolayısıyla Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa Birliğinde yaşayanlar büyük bir çeşitliliğe erişebilirler. Akrabanıza teslim ettirmek, 1 hafta kadar kalacaksanız kaldığınız otele önceden sorup ürün yollatmayı rica etmek aklıma ilk gelen seçenekler.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön