View Single Post
Eski 16-08-2017, 09:44   #52
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 196
Tüplü fidanları ekerken mutlaka tüp denen kısmı (saksıyı ya da poşeti) çıkarmanız gerekir. Fidan üretiminde kullanılan saksıların ya da poşetlerin doğada çözünebilir tiplerden olduğunu pek sanmıyorum. Fidanınızı ekerken saksıyı/poşeti MUTLAKA çıkarın.

Eğer fidanın kökleri poşet içerisinde ise işiniz kolay. Bir makas ya da maket bıçağı yardımıyla poşeti kesin. Bazen poşetin dibindeki drenaj deliklerinden kökler çıkmış olabiliyor ve poşeti çıkarmanızı zorlaştırıyor. Poşeti çıkarmadan önce inceleyip böyle bir durum varsa maket bıçağı kullanarak drenaj deliklerini de büyütün. Hiç sorun olmadan poşeti çıkarabileceksiniz.

Eğer fidan saksıya ekiliyse öncelikle bir bıçağı toprakla saksı iç duvarı arasında gezdirerek toprakla saksı arasındaki bağlantıları (yapışma) koparın. Bıçağı çok hızlı ve sert hareket ettirmeyin ki fidanın kökleri zarar görmesin. Sonrasında, saksının boyutuna göre ya saksıyı yan yatırıp fidandan tutarak toprağıyla birlikte yana doğru çekip çıkarın ya da saksı küçükse bir kişi saksıyı yerde tutarken siz fidandan tutarak yukarı doğru çekip fidanı toprağıyla birlikte çıkarın. Fidan kökleri toprak içerisinde geliştiği ve toprağı tuttuğu için toprağın fazla dağılmadan cıktığını göreceksiniz.

Diğer bir yöntem de saksıyı bir aletle kesmek. Saksı çok sert bir plastikten değilse ve saksıyı gözden çıkarmışsanız (saksılar tekrar tekrar kullanılabilir) aynı poşette olduğu gibi kesip parçalayarak da çıkarabilirsiniz.

Bir kez başıma gelen bir durumu da anlatayım. Bazen saksı içerisine çok fazla miktarda torf, perlit gibi son derece gevşek maddeler koyabiliyorlar. Bu maddeler yapışmadığı için çok kolay dağılıyor. Çok küçük bir ihtimal ama aldığınız fidanın toprağı böyle ise poşetinden/saksısından çıkarmadan sonbahar sonunu bekleyip ekmek daha doğru olur. Fidan ekme döneminde saksıdaki toprak dağılsa da çok dert değil.

Ben şimdiye dek kargo ile sadece açık köklü fidan siparişi verdim. Fidanlar da elime düzgün şekilde ulaştı. Bahsettiğiniz siteyi biliyorum ama oradan hiç sipariş vermedim. Firma ürünü iyi paketlese bile kargo firmasının ne şekilde taşıma yaptığı da çok önemli. Eğer aracınız varsa tüplü fidanları bir fidancıdan alın derim. İstanbulda nerede olduğunuzu bilmiyorum ama her yönde şehrin çıkışına doğru bir sürü çiçekçi/fidancı var. Ben Küçükçekmece sahilde ya da Büyükçekmeceden sonra Tekirdağa doğru yol kenarlarında büyüğüyle küçüğüyle çok miktarda fidancı/çiçekçi görüyorum. Benim arazim Biga'da olduğu için Biga-Bandırma çevresindeki fidancıları tercih ediyorum. Kendi aracımla fidancıya gidip kendim alıp taşıyorum (tüplü ya da tüpsüz).Bir kez çok sayıda fidan almam gerekmişti. O zaman da fidancı ile anlaşıp taşıma işini ona yaptırmıştım.

Bu arada bahsettiğiniz türler son derece popüler ve yaygın olan bitkiler. Bunları hemen hemen her yerde uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön