View Single Post
Eski 12-08-2017, 10:27   #248
serkanhoca
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turuncum Mesajı Göster
Fidan dememe bakmayın, Edremit bölgesindeki inşaat furyasından kurtardığımız 3 tane asırlık zeytin dikmiştik bahçemize. Eski sürgünlerin tamamını temizledik önce ve çok kısa sürede sürgünler verip bizi bayağı sevindirdi bizim ihtiyarlar. Geçende her üçünde de farklı seviyelerde, özellikle filizlerin uç yapraklarının bozulduğunu ve kurumaya başladığını farkedince hastalık olabileceğini düşünüp oldukça üzüldük. Filizlerin yapraklarında ağ örüldüğünü farkettik önce. Sonrasında da yaprak araları, ağın üzeri ve gövdenin değişik yerlerinde fare pisliği gibi, çapı yarım mm'den küçük granüller görünce, ziraatçi bir dostumuzun desteğiyle sıkı bir aramayla bir yaprağın arkasında pupasını üzerine çekmiş derin bir uykuya dalmaya hazırlanan tırtılı keşfettik.

Ziraatçi arkadaş insektisit kullanmamızı ve tırtıl kardeşlerin konaklayabileceği ağacın delik (kovuk) kısımlarına koku yapıp kaçırtmak için mazot sürmemizi önerdi. Uzun süredir zeytincilik yapan bir diğer arkadaş da tüm hasarın tırtıl hasarına benzemediğini, insektisit ve fungusiti karıştırıp uygulamamız gerektiğini söylüyor. Sizlerin fikri nedir.


Siteye resim eklemeyi bilmediğimden Dropbox linkini paylaşıyorum. Oldukça net makro resimlerdir, külliyata da faydası dokunabilir:

https://www.dropbox.com/sh/w6dr4yf5q...2bRcXriGa?dl=0
Merhaba, öncelikle insektisit, uygulamanız gerekli. Çünkü filizler görüldüğü üzere zarara uğramış durumda. Toprağına da şöyle süper bir gübreleme yapıp, sulayıp köklerinin emmesini sağlayın. Süer gübre derken iz elementlerin olduğu çinko+demir vs. Sonrasında sonbahar bitip kış gelirken bordo bulamacı yaparak korumaya alırsınız diye düşünüyorum. Geçmiş olsun.

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön