View Single Post
Eski 18-07-2017, 17:36   #43
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Doğal seleksiyondan bahsediyorsanız, Allah uygun görmese de olacak galiba. Kaç yıl sürecek doğal seleksiyon?

Bu başlık, vegan tarifler başlığından ayrı tasarlanmış. Et yiyen biri de ordaki vegan tarifleri deneyip tüketebilir. Burda "yaşama kültürü" dendiğine göre, bu kültürü beslenme sisteminden ayırmak mümkün olmasa gerek.

Tekrar deneyeyim, cevap verirseniz veganlığa geçiş yapmak isteyenlere de yardımı olabilir. Günde kaç öğün ve o öğünlerde neler yiyorsunuz? Paketlenmiş hazır gıda tüketiyor musunuz yoksa bütün yemeklerinizi kendiniz mi yapıyorsunuz? Günlük çiğ sebze tüketiminiz ne kadar? Ekmek yiyor musunuz, yiyorsanız ne kadar yiyorsunuz?

Konunun ilk başlıklarında bir üye güzel örnekler vermiş. Hemen bakalım:

Alıntı:
kuru fasulye + pirinç pilavı
Kuru fasulye çok iyi bir protein ve kompleks karbohidrat kaynağı olmasına rağmen pirinç pilavıyla birlikte ne sıklıkta tüketilecek? Biliyorsunuz, sıklığına göre ciddi kilo sorunları ortaya çıkabiliyor.

Burada bir not düşeyim: Bizim hanemizde beyaz undan yapılmış makarna tüketilmiyor. Onun yerine siyez unundan yapılmış makarna yiyoruz. Toplamda makarna tüketimimiz ciddi oranda düştü. Siyezin protein oranı yüksek olduğu için çabuk doyuruyor. Bu yüzden bir öğündeki tüketimimiz de ciddi oranda azaldı. Siyez makarnası lüks tüketim izlenimi verse de, makarnaya harcadığımız para artmadığı gibi düştü çünkü daha az yiyoruz. Pirinç tüketme sıklığımız da çok azalmış durumda.

Alıntı:
nohut + bulgur pilavı
Benzer soru burda da geçerli.

Alıntı:
yeşil mercimek + mısırlı salat
Mısır konserve mısır galiba. Öyleyse ve konserve organik tescilli değilse, GDO'lu olma ihtimali (Türkiye'de bile) oldukça yüksek. Organik tescilliyse dahi büyük ihtimalle yeni nesil, şeker içeriği bal seviyesine yükselmiş hibrit tohumdan üretilmiştir. Mısır ne oranda tüketilecek?

Alıntı:
kahvaltıda yulaf yemeniz veya yulaf sütü yapıp
Yulaf ve sütlü yulaf kahvaltılar için iyi bir seçenek.

Alıntı:
mesela ben bol limon sıkıyorum salataya, çorbaya
Salata-çorba kombinasyonu da güzel.

Alıntı:
değişik tatlar ararsanız soya kıymasından yapılmış köfteler
Soya kıyması, soya unundan yapılacak sanırım. Soya unu nerden geliyor?

Alıntı:
falafel denilen nohut köftelerinden (bim'de çok ucuza satılıyor)
Bu ve bunun gibi hazır gıdalar hangi sıklıkta tüketilecek? Bir de falafel çiğ yenmez, normalde kızartılması gerek. Alternatif yöntem denenip fırına verilecekse ayrı ama açıkta satılıyorsa büyük ihtimalle önceden (fritözde) kızartılmıştır. Dondurulmuş gıda olarak da pişmiş halde satılanları da var. Genelde çalışan insanlar için mikrodalga öğünüdür.

Humus da, endüstriyel tüketimin popüler bir malzemesi haline gelmiş olsa bile tohum filizleri de, meyve tüketimi de güzel. Mesele ne kadar yeneceklerinde. Örneğin hardal ailesi bitkilerinin tohumları filizlendirilecekse özellikle tiyosiyanat içeriği bakımından dikkat edilmeli. Meyveler nasıl tüketilecek, posalı mı posasız mı? Nohut bunların içinde maliyeti en düşük olanı. Tahminen en masraflısı tohum filizleridir. Kendiniz çimlendirecekseniz bile tohumu oldukça pahalıdır; dolayısıyla maliyeti yine ne kadar tüketileceğine bağlı.

Kenevir (THC oranı çok düşük olan kültivar) tozu ve sütü de genelde pahalı olmasına rağmen (Türkiye'de fiyatı nedir?) protein içeriği bakımından iyi bir seçenek ama yine dozu önemli. Burda bahsettiğimiz kenevir, besi hayvanlarına yem olarak da veriliyor. Dozaşımında bu hayvanlarda sindirim sistemi problemlerine ve insanlarda protein zehirlenmesine yol açabilir.

Filizler de kenevir de ana öğün değil, sık yeme planının bir parçası. Ne sıklıkta yenecekler?

Alıntı:
omega 3 6 onun için de "çekilmiş" keten tohumu alıyorsunuz çok ucuz zaten
Keten tohumu da güzel ama Türkiye'de ucuzluğundan şüpheliyim. Burda birçok yerde bulabilmenize rağmen yaklaşık 800 gr'lık paketi 3 Amerikan doları civarında (organik olanı 4 Amerikan Doları). Türkiye'de pek yaygın olmadığını düşünürsek, daha pahalı olmalı. 100 gr'ı ne kadar?

Alıntı:
hayatınıza kuruyemişleri kavrulmamış bir biçimde sokmalısınız bi de, yani kavrulmamış fındık badem kaju kabak çekirdeği ay çekirdeği
Yemişler de iyi seçenekler ama ana öğün değil, sık yeme programının bir parçası.

Alıntı:
en kolay beslenme yolu humusu yapıp lavaşın arasına sürmek, üstüne sebzeleri yağda veya yağsız pişirip koymak ve dürüm şeklinde yemek
Hangi tür lavaş ne sıklıkla yenecek?

Alıntı:
beyaz lahana'dan yapılan ekşi lahana denilen
Sauerkraut'tan bahsediyor sanırım. Turşudan kat kat sağlıklı, güzel bir seçenek.

Alıntı:
ucuz b12 haplarından alacaksınız solgarın amway'ın falan
Tüketilen öğünlerle yeteri kadar B12 takviyesi yapılamadığı için uluslararası ilaç firmasının B12 haplarını tüketiyor Bu takviyeye et yiyen insanlar da yaşlılıkta ve özellikle kadınlar kimi dönemlerde normalden daha çok ihtiyaç duyabiliyor. Gerektiği durumlarda hapla takviye edilmesini yanlış bulmuyorum.

Alıntı:
bir de bim'deki etsiz mantı çok güzel, pratik ve çok ucuz
Paket gıda ve sanırım yine dondurulmuş İçeriği nedir?

Kısacası, vegan yenerek daha sağlıklı olunacağı tezi tamamen uydurma bir tez. Neyi ne kadar tüketiyorsunuz, önemli olan bu. Her öğünde et yiyen birisi ne kadar sağlıksızsa, vegan olup yemek yapmaya fırsat bulamayacak kadar yoğun olan ve diğer makul besin kaynaklarıyla birlikte karnını doyurmak için bol miktarda karbohidrat tüketen biri de o kadar sağlıksızdır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sorularınız çok makul ve yerinde.
Benim sanki herkesin vegan yapma yönünde üstün bir gücüm varmış gibi hissetim bir an ve neşelendim.
Herkesin bitkisel beslendiğini farz edelim.
Hayvan yemi için ayrılan araziler insanların ihtiyaç duyduğu besinleri üretmek için ayrılabilir. Hayvan nüfusuna gelince eskiden doğal seleksyonun kontrol ettiği hayvan nüfusu tekrar Allahın uygun gördüğü şekle gelecek.
Avci hayvanlar ilk planda çok ürese bile gıda eksikliğine bağlı uygun populasyona erişecek.
Aslolan zarar vermemek, sürekli birilerini veya birşeyleri korumak değil.
Yaradan bile yarattıklarını her şeyden korumazken...
Kimseye kızmıyorum, niye kızayım ki
Sadece görüşümü ifade etme hakkımı kullanıyorum.
Sevgiyle sağlıkla kalın.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön