Konu: Mahlep
View Single Post
Eski 13-07-2017, 07:37   #31
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Mahlep (Prunus mahaleb)

Merhaba,
Hafta sonu büyük bir sürpriz yaşadım. Bahar ayında çiçeklenmiş halini görüp çok beğendiğim bir ağacın Mahlep (Prunus mahaleb) olduğunu öğrendim. Yer Küçükçekmece-İstanbul. Ağacı yeniden ziyaret ettiğimde üzerinde olgunlaşmış meyveleri olduğunu gördüm. Artık neredeyse simsiyah olmuşlar. Çekirdeklerini almak için bolca meyve topladım. Ancak nasıl çimlendirmem gerektiğini bilmiyorum. İnternette okuduğum bir çalışmada Sıcak Katlama (WS - Warm Stratification), Soğuk Katlama (CS - Cold Stratification) ve Asitle aşındırma'nın (AS - Acid Scarification) çimlenmeye etkilerinden bahsedilmiş. En etkili yöntemin 3 ay CS sonrası AS uygulanması olduğundan bahsedilmiş.

AS benim gibi amatorler için biraz sorun (asit bul, derişimini ayarlar, kendine ve çevreye zarar vermeden kullan...vb). Direk soğuk katlama yapmayı düşünüyorum. Peki katlamayı ne zaman yapmalıyım? Şu an Temmuzun ortası. 3 ay buzdolabında CS yapsam Ekim ortası Kasım başı gibi tohumları çimlenmek için ekmem gerekecek. Bu zaman ekim için uygun mu?

Ayrıca tohum "Endocarp"ının (tohum kabuğu) ayrılmasının çimlenmeyi artırdığı belirtilmiş? Daha önce endocarp'ı çıkarılmış bir tohumun çimlendiğini görmedim. Acaba bir kaç toğumun endocarp'ını komple çıkarıp, birkaç tanesini ise hafifçe zedeleyip/çatlatıp kontrollü bir deney mi yapsam? Hiç mahlep ya da bir Prunus cinsi tohumu çimlendiren var mı? Deneyimlerini paylaşabilirse çok sevinirim.

Okudugum yazı
http://www.notulaebotanicae.ro/index...File/7887/7022

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön