View Single Post
Eski 16-06-2017, 11:02   #16
vgezer
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-11-2015
Şehir: karabük
Mesajlar: 17
Safranboluda 2 tane var. Bir tanesi Karıt köyünde ve Karıt su değirmeni markası ile ticari olarak faaliyette, değirmenin sahibi ve çalışanları ile görüşme imkanın oldu. Değirmenin üretimini yerinde görmek ve taş değirmenler hakkında bilgi sahibi olmak için gitmiştim. Değirmen tarihi bir binada değil, tamir edilmiş ve tarihi görüntüsü kalmamış ama taş değirmen gerçekten su gücüyle çalışıyor ve unlarına hiç bir şekilde katkı maddesi katmıyorlar ben sürekli olarak bu değirmenin ununu alıyorum. Ben buğday getirirsem un yapabilirmisiniz diye sorduğumda eğer buğdayın temiz, elenmiş olursa yapabileceklerini söylediler. Değirmendeki eleklerde kendi buğdayları olduğu için buğdayı orada temizletme şansımız yok.
Diğer taş değirmen de Safranbolu eski çarşıya yakın bir yerde, Saklı Cennet isimli bir yer. Tarihi değirmenin etrafını restore ederek kafe-açık hava çay bahçesi gibi bir mekana dönüştürmüşler. Burasının marketlerde satılan ticari bir ürününü görmedim ama isteyenlerin buğdayını zaman zaman öğüttüklerini duydum. Burası ile değirmen hakkında bir görüşmem olmadı. Safranbolu da Yazıköy ve Konarı köyünde iki değirmen daha restore edilip bu şekilde kullanılıyor ancak buğday öğüttüklerini duymadım.

vgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön