View Single Post
Eski 20-04-2017, 20:20   #6
safa_kaya16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-09-2012
Şehir: İstanbul-Bursa
Mesajlar: 3
Merhabalar ;

Soru sorulalı 10 yıl olmuş. Lakin aramalarda karşımıza çıkıyor hala başlık. Denk gelecek arkadaşlar için bahsedeyim biraz.

Öncelikle gitarlar - elektro gitardan bahsettiğinizi varsayarak konuşuyorum - birkaç ağaçtan oluşur. Sapı, gövdesi, klayesi ve gövde kaplaması genelde farklı ağaçlar ile yapılır. Piyasada herkesin bildiği ,meşhur iki firma var. Birisi Gibson diğeri ise Fender. Bu firmaların standartlaşmış diyeceğimiz ağaçları vardır, lakin gitar yapımcıları çok farklı ağaçlarıda kullanabilmekte ve gözlemlediğim kadarıyla başarılı da oluyor, lakin temin etmek kolay değil her zaman. Neyse , Gibson da gövdede ve sapta maun ağacı tercih edililir. Klavyede ise abanos ve pelesenk - gül ağacı olarak anılır- ağacına denk gelmek mumkun. Kapakta ise genelde herkes akçaağaç tercih eder. Fender de ise sap akçaağaç, gövde ise kızılağaç olarak tercih edilir. Klavyede abanos kullanılmaz, maple ve gülağacını çok sık görüyorum.

Tabi bu ağaçların dışındada kullanılanlar illaki vardır, lakin genel olarak karşılaştığım, buraya yazmadan evvel bildiklerimi internet aracılığıyla tastiklediğim kadarıyla bunlar bu markaların karakterini belirleyen ağaçlar.

Sese etki eden tek şey ağaç türü değil tabi ki. Bahsettiğim markaların gitar formlarıda birbirinden farklı, farklı manyetikler kullanılıyor ve sap kalınlıkları vs aynı denemez elbette. Bunun yanında aynı anda yapılan, ağırlıkları dahi gramına kadar aynı olan gitarların dahi aynı tonu vermediği rastlanan birşey.

Yeteri kadar bu işlerle haşır neşir olayan birisinin girişmemesi gereken bir iş olarak görüyorum. İlla ki yapacağım deniyor ise gidip bir luthiyerin ziyaret edilmesini tavsiye ederim. Gerek ağaç temini gerekse bu iş hakkında yardımcı olacak kişiler onlardır. Zira her ağaçtan gitar olmaz, seçmek lazım.


Düzenleyen safa_kaya16 : 20-04-2017 saat 20:29 Neden: ekleme
safa_kaya16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön