View Single Post
Eski 08-04-2017, 23:55   #20
dusunenadam
Ağaç Dostu
 
dusunenadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 490
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Sayın düşünen adam,

Dal kalınlıklarını da yazarmısınız(dallara 1-2-3 gibi numaralar vererek), deney tam olsun diye. İnternette okuduğum bir konuda 1/4 inch (yaklaşık 8 mm) çapında 2 yıl sonra çözdüm eski yerine gitti diyor şimşirde. Bakalım senin deney nasıl sonuçlanacak.
Aslında birkaç deneme yapılabilir şimşirle. dremelle bir delik açılabilir gerilmenin olduğu yerde, yere paralel olarak ama bu da yetmeyebilir o bölgede kabuğu yarıya kadar kazıyıp yara açmak dolayısıyla içteki kısmı kemikleştirmek gerekebilir(bu yöntemi başka türlerde kalın dalları eğerken denedim başarılı oluyor ama şimşir başka bir hikaye.

Kolay gelsin....
Güven hocam, yarın dal kalınlıklarını milimetrik ölçüde inceleyeyim. Daha ayrıntılı fotoğraf çekeyim. Burada paylaşırım. Ancak geçen seneki ve bu seneki izlenimlerim şöyle: 1cm kalınlık kazanmış dalları eğmek gerçekten çok zor. Bu dallara tel sarmak işe yaramıyor. Esnetemiyorsunuz bile. Mecburen gerdirme yapılmalı. Bir kere öncelikle eğmek istenilen dalı budamamak lazım. Uzun bırakıp daha uca yakın bir yerden bağlamak en mantıklısı. Ancak böyle de olunca fazla kuvvet uyguladığında dal kırılıyor. Geçen sene ben kırmıştım bir dal. 1cm'den sonra kesinlikle esneme payı olmuyor diyebilirim. Mutlaka bir kesme, biçme, zedeleme gerekli. Ancak onda da iyileşme çok yavaş olduğundan gözlemlemek yine yıllar alacaktır. Kalın dalın alt kısmına testereyle bir kesik açıp, aşağı eğerek testere kesiği açığını kapatıp sarmak ve kaynamasını beklemek geçiyor aklımdan ama muhtemelen kırılır çünkü çok gevrek bir ağaç. Farklı bir yöntem geliştirmek lazım. Eğdiğimiz dalın eski yerine gitmesi konusu ağacın gelişim hızına bağlı olduğu için şimşirde uzun süreceği muhakkak. Uzun süre gerdirilmiş eğitim saksılarıyla çalışmayı da öğrenmemiz gerekecek.

dusunenadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön