View Single Post
Eski 01-04-2017, 17:47   #1567
Coskun4216
Ağaçsever
 
Coskun4216's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 47
Sayın ozerkavak

Em Hollanda sitesini göz atmanız iyi olur. Ot, saman, talaş ve sıvı hayvan gübresi ile nemlendirme yaparak kompost hazırlıyorlar.

Sizin linkteki videoya benzeri örnekler.

ilk video da 8 haftada oluyor yazılı, kil, deniz kabuklusu + em katılmış




Organik madde miktarını artırma için bu tür tatbikatlar yapılması elzem.

Üç beş sene evvel kuru yonca, taze koyun gübresi, yağmur suyu ve EMA ile soğuk kompost olarak hazırlanan karışım yerine ekilen domateslerden sera görüntüsünde ürün almıştık.
Bunu tek sefer uygulama imkanı oldu. Araç olmayınca şehir ortamında malzeme temini sıkıntılı oluyor.


Kompost hazırlanma süresi ile alakalı bu konunun ilk sayfasında 3.mesajın en son paragrafı aşağıdadır.


EM Kompost hazırlama:

EMA ile üzerine spreyleyerek (%40 - 45 nem oranı olacak şekilde(*)) muamele edeceğiniz ahır gübresi ve/veya otları üzerini koyu renk bir naylonla örterek doğrudan güneş almayan bir yerde 3-4 hafta fermantesyona bırakınız. Bu işlemi, meyve bahçelerinizde otları temizlediğinizde hemen orada bir yığın oluşturarak yapabilirsiniz. Otları toprağıyla birlikte söktünüzse, sakın toprağı ayırmaya kalkmayınız. Hepsini bir arada kompost yapabilirsiniz. Örtünün kenarları iki tuğla arasına sıkıştırılarak yığının üzerinden çok az da olsa hava geçmesi sağlanır. 15 gün sonra yığın bir kez altüst edilir. Başlangıçtan itibaren yaklaşık 3-4 hafta sonra yığının üzerinde beyaz küfler oluşacaktır. Bu beyaz küfler oluştuğunda EM Kompost kullanıma hazır demektir. 3 kısım toprak ile 1 kısım fermente olmuş ahır gübresini karıştırarak bir köşede yine üzerini aynı şekilde naylonla kapatarak 2 hafta bekletiniz. Ve kompost olarak kullanınız. Eğer toprakla karıştırmadan kullanmak isterseniz, fidanların /ağaçların kök bölgelerinden 35-40 cm uzağa gelecek şekilde fermante olmuş organik madde karışımını (EM Kompost) üst toprağa çapayla karıştırınız.

Sağlıcakla kalınız.

Coskun4216 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön