View Single Post
Eski 29-03-2017, 23:04   #1331
edemi
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
2 ölçü torf (hastalık etmenleri barındırmamasına dikkat ediniz.)
2 ölçü klinoptilolit
3 ölçü leonardit
3 ölçü yanmış keçi veya koyun gübresi
10-20 ölçü toprak (ideali 10 ölçü)

Güzel bir karışım olabilir. Sn. MeyveliTepe'nin daha önce belirttiği gibi bu konuda kesin ölçüler yok. Önemli olan imkanlar ölçüsünde toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik özelliklerini geliştirip, kendi-kendini yenileyebilen, sürdürülebilir bir ortam hazırlamak...

Torf; su tutabilen, toprağı gevşeten, Klinoptilolit; üst düzeydeki katyon değişim kapasitesiyle, gerekli besin maddelerini saklayıp sunabilen, aynı zamanda bazı zararlı iyonları hapseden, Leonardit; organik madde yüzdesini yükseltip, içerdiği humik ve fulvik asitlerle, 3-4 sene boyunca toprağı iyileştiren, Yanmış keçi veya koyun gübresi; besin maddelerini yan etkisiz karşılayan, toprak canlılığını geliştiren, özelliklere sahip.

Perlit, şart değil. Diğer malzemeler onun sağladığı faydaları zaten karşılıyor. Kullanılırsa iri taneli olanı tercih edilmeli. Onun da tek artısı, toprağın farklı derinliklerinde gezinerek besin maddelerini farklı yerlere taşıması olabilir belki...
Merhaba,

Tüm sayfaları uzun zamandır zevkle okuyorum. Ben de sebze saklılarım için karışım hazırlamaya çalışıyorum. Bir sitede hazır bir sebze toprağı karışımı buldum. İçeriği aşağıdaki gibi anlatılmış, sizin verdiğiniz oranları yine de uygulamalı mıyım yoksa sadece bu hazır toprak karışımı benim için yeterli olur mu?

İçerik: İçeriğinde bulunan organik solucan gübresi ve leonardit, fide dikiminden itibaren bitkinin hızlı ve sağlıklı gelişmesi için fideyi besler. Hazır torfların aksine karışım içeriğinde toprak, Akdeniz siyah orman altı torfu, mil, solucan gübresi ve leonardit ihtiva eder. Süzekliği artırmak ve sıkışmasını engellemek için perlit ve cürüf katkılıdır.

edemi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön