View Single Post
Eski 09-03-2017, 22:36   #1
redoano
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
redoano / Balkon Bostanı (Ankara)

Herkese selamlar,
Birkaç yıldır hobi olarak toprakta sebze ve meyve yetiştirirken geçen sene topraksız tarımla tanıştım ve denemelik bir sistem kurmaya verdim. Bu tanışma Nisan ayında olunca yeterince araştırma yapmama fırsat olmadı ve çok verimli bir sene olmadı benim için. Toprakta da devam eden bitkilere kıyamayıp ikisini birlikte götürmeye çalıştım, dar alanda çok bitki şeklinde. Şimdi de üstatlardan yaptığım hataları tekrarlamamak için bilgi almak ve yeni başlayacak arkadaşların bu hatalara düşmemesi için geçen sene yaptığım oldukça amatör çalışmaları paylaşmak istedim.

Hatalarım:
1- Toprakta çimlendirdiğim bitkileri topraksıza almak. Hem kökleri temizlerken tam koruyamadığım için gelişme daha geç oldu hem de hastalık muhtemelen topraktan geldi.
2- Güvenmediğim yerden fide almak. Çilekten başlayan bir zararlı neredeyse bütün bitkileri sardı. Çileklerden neredeyse hiç verim alamadım.
3- Yine çileklerin su haznesine yüksekten su verdiğim için ilave oksijen sağlamam gerekmiyor diye düşünmüştüm. Ama köklerde yumuşaksı bir yapı oldu ve çürüyor gibi oldu. Hastalıktan mı oksijensizlikten mi bilmiyorum.
4- Topraklı ve topraksızları birbirine çok yakına koymak.
5- Akan su sisteminin içerisine deneme amaçlı soğan, biber falan koymak.


İlk olarak yanlış hatırlamıyorsam Kudret Hocanın yaptığı çizimle işe başladım. Önemli olan zaten mantığı oturtmaktı.


Önce çilek için pimaş boru sistemi kurdum.
16.04.2016


Daha sonra saksıların yapımı. Burada en büyük hatam drenajı alttan vermek oldu. Bu sene revize ederek yandan drenaj yapacağım.
30.04.2016


Çimlendirme
20.04.2016


4 büyük saksıya perlit ve denizden topladığım taşları yıkayarak doldurup ekim yaptım.
01.05.2016


Sulama sistemini düzelttim.
04.05.2016


Aynı dönemde topraklıların durumu. Havalar biraz soğuk olduğu ve topraksızlar dışarıda olduğu için kavun ve salatalıklar öldü. Diğerleri de çok yavaş gelişti ilk dönemler.
06.05.2016

redoano Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön