View Single Post
Eski 25-02-2017, 23:30   #32
AylinK.
Yeni Üye
 
AylinK.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2017
Şehir: Edirne / Ankara
Mesajlar: 23
Merhabalar, 2 dönümlük bahçeme malç naylonu sermek istiyorum fakat bu konuda bazı tereddütlerim var.
Edirne'deki bahçemde 4 metre aralıklarla 3 yaşında meyve fideleri ekili. Bu fidelerin aralıklarına sebze dikmeyi planlıyorum. Ancak geçen yıl toprağa yanmış hayvan gübresi karıştırdığımız için çok fazla yabani otlanma yaptı ve amacımız satmak değil, mutfağımızda kendi sebzelerimiz yemek olsa da verim alamadık. Bu yıl hayvan gübresi kullanmamış olsak da aynı problemin devam edeceğini düşünüyorum. Bunun önüne geçmek için malç naylonu kullanışlı bir çözüm gibi geldi, fakat bazı kararsızlıklarım var.
Öncelikle malç naylonu inorganik bir maddeden yapıldığı için güneşin de etkisiyle toprağa ve bitkiye herhangi bir zararı (toprağa karışma, mantar vb. hastalık, sebze fidelerinin yapraklarını yakma vs.) olur mu diye merak ediyorum.
Buradan edindiğim bilgiye göre naylon malç örtüsüne alternatif olarak kumaştan üretilenleri de varmış. Ancak bunlar naylonlara kıyasla daha gözenekli olacaktır. Bu özellikleri yabacı otları engellemede başarısız olmalarına sebep olur mu?
Ayrıca ürünlerin satıldığı siteleri gezdiğimde malç naylonunun traktörün arkasına takılan bir aletle serildiğini gördüm hep. Ancak bitki yetiştiriciliğiyle hobi olarak uğraştığım için bu yöntemi kullanma imkanım yok. Kendim el yordamıyla nasıl serebilirim?
Tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.

AylinK. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön