View Single Post
Eski 18-02-2017, 20:03   #170
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Sn. Orhan Özbilgiç'in dedigi gibi bir pistacia turu ama muhtemelen P. Terebinthus degil de Pistacia atlantica olmali. Hem bu kirmizi renkli etli, kivrik araz bu turde daha cok gorunur, hem de uskudar dediginizde uskudar merkez civarini anliyorum ki Cengelkoy'e kadar p. atlantica'lar gorunur, sonra yerlerini Kuleli'den itibaren yavasca p.terebinthus' a birakirlar.

Bahsettiginiz kirmizi etli kivrik olusum bir araz oldugundan hepsinde rastlamayabilirsiniz. Nisantasi'nda oldugunuzu dusunerek agaclar yapraklandiktan sonra iki adimlik ihlamur'a veya Besiktas' a, ozellikle Yildiz korusuna gitmenizi oneririm, bahsettiginiz agac cok yerde karsiniza cikacaktir.
Sayın Taşlıbahçe, P. atlantica yapraklarına o güzelliği verenin bir araz olduğunu öğrenince araştırdım ve bu arazın sebebinin bir Forda riccobonii adında bir yaprak biti olduğunu öğrendim. Bu yaprak biti buğdaygillerden otların kökünde yaşarmış ve Eylül-Kasım aylarında P. atlantica'lara yerleşirmiş. Hindistan'dan Fas'a, Malta'dan İsrail'e, Kırım'a dek yayılmadığı yer kalmamış.

Demek bahsettiğiniz yerlere Eylül-Kasım arasında ailecek bir gezi düzenleyeceğiz

Bu arada, bahsettiğim bu ağaçlar Kuzguncuk korusunun yayıldığı tepelerin Bülbüldere'ye bakan arka yamaçlarında, en çok Sultantepe'de bulunurdu. En son, tepenin eteğinde, Setbaşında bir tane kalmıştı. Çocukluğumun Sultantepe'sinde Menengiç de vardı. Yemişlerini yemeye bayılırdık. Tatlı lezzetleri hala hatırımda...

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön