View Single Post
Eski 16-02-2017, 22:21   #166
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nil Mesajı Göster
Merhabalar. Resimsiz bir mesaj olacak, kusura bakmayın. Çocukluğumda Üsküdar'da gördüğüm bir ağacın adını öğrenmek istiyorum. Senelerdir hiçbir yerde görmediğim bu ağacı tarif etmeye çalışacağım. Becerebilirsem, bilen de çıkacaktır diye düşünüyorum. Bence çok özel bir ağaçtı. Çünkü çiçeği değil, en büyük süsü yapraklarıydı. Bu yapraklar çocuk parmaklarımızın boyunda, küçük ve uzunca idi ve olgunlaştıkça bir kenarları -ama sadece bir kenarları yani her yaprağın bir yandaki kenarı kızarıyor, kabarıp etleniyordu. Bu kenarın bu gelişimi öyle gelişi-güzel olmuyordu, yaprak oyalanıyordu diyebiliriz. Yaprağın bu kenarı bir yandan da büzüşüyor ve yaprak o yanına doğru yuvarlanıyor, doğru tabirle yaprak bir yanında kırmızı bir oya halkası oluşturuyordu. Ben ve kızkardeşlerim bu ağacı yapraklarının güzelliğiyle hala hatırlıyoruz. Semt çocukları ise onu meyvesiyle hatırlarlar sanırım. Meyveleri çitlembiğe benziyordu ama buruk ve tatsızdı, yenmezdi. Çocuklar onları kendi yaptıkları bir tür düdüğün içinden bir çubukla iterek fırlatır eğlenirlerdi. Şimdiye dek çoktan kesilmiştir eminim. Umarım bu güzel ağacın adını bir bilen çıkar?
Sn. Orhan Özbilgiç'in dedigi gibi bir pistacia turu ama muhtemelen P. Terebinthus degil de Pistacia atlantica olmali. Hem bu kirmizi renkli etli, kivrik araz bu turde daha cok gorunur, hem de uskudar dediginizde uskudar merkez civarini anliyorum ki Cengelkoy'e kadar p. atlantica'lar gorunur, sonra yerlerini Kuleli'den itibaren yavasca p.terebinthus' a birakirlar.

Bahsettiginiz kirmizi etli kivrik olusum bir araz oldugundan hepsinde rastlamayabilirsiniz. Nisantasi'nda oldugunuzu dusunerek agaclar yapraklandiktan sonra iki adimlik ihlamur'a veya Besiktas' a, ozellikle Yildiz korusuna gitmenizi oneririm, bahsettiginiz agac cok yerde karsiniza cikacaktir.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön