View Single Post
Eski 13-02-2017, 15:17   #111
sky83
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-03-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34
Orkide

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Sayın SKY83,
Şişelerin büyüklükleri hakkında bir bilgi edinemiyoruz (etrafında referans alınacak bir nesne yok). Ancak, bu durumda sizin koşullarınızda şunu söylemek mümkün, bekleyin ve bitkiler köklenince şişeleri bir beze sarıp kırın (cam sıçramasının ve dolayısıyla yaralanmanın önüne geçmek için). Bitki köklerindeki agarlı besin maddesini ılık suda yıkayın. Soğuk su bitki dokusundaki mezofil hücrelerini öldürür. Köklenmiş bitkileri yıkanmış hindistan cevizi liflerinden oluşan saksı harcı içerisine dikin. Üzerine plastik bir torba geçirin, torba üzerinde 4-5 adet delik bulunsun. Çevre sıcaklığına bağlı olarak 2-7 günde bir memba suyu ile sulayın. Ayda bir defa gübreleme yapın (piyasada satılan orkide besini adındaki gübre çözeltilerinden önerilen ölçüde bitkinize verin). Her gübreleme öncesinde bitki saksısından 1-2 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (aksi taktirde bitkiniz ozmotik stres yüzünden ölür), hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre çözeltisini saksıya uygulayın....
Kolay gelsin....
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux Mesajı Göster
Sn. Doku Kültürcünün dediklerine ek olarak,

Yavrular üçlü üçlü olarak biraada ekilmelidir ve ayrıyeten Spaghnum yosununu saksı karışımı olarak kullanmalısınız. Şu an orkidelerin içinde bulunduğu karışım onları besleyecektir. Tercihen dayanabildiği kadar içinde kalmalı;yani sararma belirtisi görmediğiniz sürece (küçük miniminnacık sararma görmediğiniz sürece) kavanozu açmaya yeltenmeyin. Hatta resmini çekip buradan sorun;şu an için en iyi gelişeceği ortam kavanozdur. Bu süreçte dediğim gibi spagnhnum yosununuzu hazır edin, bitkiler için lamba (amazondan) alabiliyorsanız alın ve oda nemi arttırıcılarından edinin. Oda temizleyici özelliği olduğu için nemlendirme makineleri hem sizin açınızdan hem de bitkiler açısından oldukça sağlıklıdır. 80 lira nemlendirme makinesi,60 türk lirası kadar ışık,20-30 türk lirası kadarda spaghnum yosunu tutacaktır.

Alacağınız tüm ürünler ömrü uzun ve diğer orkidelerinizde de kullanabileceğiniz ürünlerdir. Bitkiniz küçük olduğu için nem ışık önemli detaylar (kavanozdan çıkınca)
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Şişeler 15 cm yüksekliğinde ve orkideler 10 cm civarındalar. Vanda türü olan şişedeki agar biraz dağılmış. Durumlarını takip edip ona göre şişeden çıkarayım.

Ama aklıma takılan Spaghnum yosununu mu, hindistan cevizi lifleri mi ?

Hindistan cevizi lifleri elimde steril olarak var. Nemlendirme cihazım var. Ama aydınlatma için gereksinimleri, ne kadar süre ile aydınlatmam gerektiğini sulama zamanını (gün içerisinde ne zaman) bilmiyorum.

Aydınlatma için led mi, normal lambamı, yoksa Hps lamba mı kullanmam gerekli.

Çok sordum, çünkü heyecanlıyım ve orkide konusunda tecrübesizim.

sky83 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön