View Single Post
Eski 18-01-2017, 21:45   #59
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hellmarch Mesajı Göster
Sayın gilan merhaba,

Konuyu dün gördüm ve atladığım bir kısım olmaması için defalarca baştan itibaren okudum. Bahçeme önümüzdeki yıl dikeceğim meyve ağaçları yaklaşık 400m2 alan kaplıyordu. Bu yöntem sayesinde büyük bir alandan tasarruf edeceğim.
Fakat biraz önce kafama bir soru takıldı. Ağaçların bodur kalmasını sağlamak için, Temmuz ayında budama yapılması gerektiği yazıyor. Peki Temmuz - Ağustos aylarında hasat alınacak ağaçların budaması nasıl olacak? Biz normal budamamızı yapacağız, meyve seyreltmesi de aynı anda yapılmış mı olacak? (Meyve seyreltmesi tek daldaki bürün meyvelerin alınmasıyla başarılı olabilecek bir işlem olduğunu düşünmüyorum.)

Bir de, kitabın siparişini Amazon' dan vermeyi düşünüyorum. Kitapta meyve türleri için önerilen dikim ve bakım teknikleri ayrıntılı olarak anlatılıyor mu?

Şimdiden teşekkür ederim.

Merhabalar Hellmarch, kusura bakmayın, sorunuzu ancak gördüm.

Temmuz'da yapılan budamada ister istemez meyveli dallar da gidecek. Bu nedenle budamadan vazgeçilmemesi gerektiğini özellikle vurguladılar. Aslında meyveleri görüyor olmak budama kararlarını verirken işe yarayabilir. Örneğin aynı tarafa uzanan 2 dal varsa ve birini kesmek gerekiyorsa, verimi daha iyi olanı bırakıp diğerini kesebilirsiniz.

Ağacın boyunun 3-5 yıl içinde oturduğunu, bu süreden sonra daha az miktarda budamayla bodurluğunun korunduğunu söylüyorlar. Dolayısıyla bu acımasızca budayacağımız zaman çok uzun değil neyse ki.

Temmuz budaması sizin de dediğiniz gibi meyve seyreltmesini halletmiyor. Kalan dallarda hala seyreltme yapmak gerekiyor. Kitaptan örnek öncesi ve sonrasını gösteren seyreltme fotoğrafları ekledim. Her grubu sadece tek bir meyve kalacak kadar seyreltmeyi, elma ve şeftali gibi iri meyvelerde ise her iki meyve arasında bir karış mesafe bırakmayı tavsiye ediyorlar. (Böylece hem meyveler daha iri büyüyebiliyor, hem de zararlılar da bir meyveden diğerine geçememiş oluyor.) Katıldığım eğitimde de %75 oranına kadar seyreltme yapmak tavsiye edilmişti.


Name:  IMG_2911.jpg
Views: 1996
Size:  39.5 KB

Name:  IMG_2912.jpg
Views: 1993
Size:  38.2 KB


Bahsettiğim kitapta her meyve türü ayrı ayrı anlatılmıyor. Hepsi için geçerli olan dikim teknikleri, toprak türlerine göre dikkat edilecek hususlar, aşılamada kullanılan değişik anaçların özellikleri, ilk yıl budaması, sonraki yıllarda bakım, gübreleme, sulama ayrıntılı olarak anlatılıyor. Aklıma gelmeyen başka konu başlıkları da vardır kesin. Eğer bir tür için farklı bir durum varsa not ediliyor. Yalnız kitap en çok elma, armut, şeftali, kayısı, incir, Trabzon hurması, kiraz, erik, nardan bahsediyor. Turunçgiller ile ilgili sadece tek sayfa var.

Pişman olacağınız sanmam. Ben sayfa atlamadan okudum ve çok şey öğrendim.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön