View Single Post
Eski 10-01-2017, 15:48   #199
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Kestane ve bal kabağı

Bugüne kadarki yetiştirme tecrübelerim, toparladığım genel bilgiler kapsamında ve halkın genel sınıflandırmasına/kullandığı isimlendirmeye bakarak, kestane ve bal kabakları arasındaki farkları derlemeye çalıştım (düzeltmeye açıktır).

1) Türkiye'de kestane kabağı olarak adlandırılan kabaklar Cucurbita maxima türüne aittir. Adapazarı Kabağı bal değil kestane kabağıdır.

Name:  Ada.jpg
Views: 752
Size:  59.8 KB

2) Kestane kabaklarının şekli genelde basık ve yuvarlaktır. Bu kabaklar yine genelde dilimli olurlar.

3) Kestane kabaklarının et rengi genelde turuncu olur. Kabukları kalındır, depolama süreleri oldukça uzundur.

4) Yine Türkiye'de bal kabağı olarak adlandırılan kabakların türü Cucurbita moschata'dır. Örneğin; Armut Kabak (resim telato'dan alıntıdır).

Name:  Arm.jpg
Views: 494
Size:  58.1 KB

5) Bal kabakları basık ve yuvarlak olabilecekleri gibi armut, uzun vb şekilli (bkz 4. madde) de olabilirler.

6) Bal kabaklarının kabuğu, kestane kabaklarınınkine göre daha incedir; depolama süreleri de kestane kabaklarına göre genelde daha kısa olmalı (birebir karşılaştırma yapmadım).

7) Kestane ve bal kabaklarına aynı zamanda kış kabağı denmesi, bu kabakların yazın yetiştirilip kışın depolanmasından/kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

8) Moschata ve maxima tohumları birbirinden tipik şekilde farklıdır. Aşağıda Cucurbita moschata (ilk resim) ve Cucurbita maxima (ikinci resim) tohumlarını görüyorsunuz.

Name:  Mosch.jpg
Views: 606
Size:  13.8 KB
Cucurbita moschata tohumu, bal kabağı (ör. Armut)

Name:  Maxim.jpg
Views: 599
Size:  14.3 KB
Cucurbita maxima tohumu, kestane kabağı (ör. Adapazarı)

9) Kestane kabaklarının şeklinin genel olarak basık ve yuvarlak olduğundan bahsetmiştim. Yetiştirdiğim uzun şekilli istisnaları var.

10) Elinizdeki kabağın kestane mi bal kabağı mı olduğunu anlamak için, çekirdeklerini, 8. maddedeki resimlerle karşılaştırabilirsiniz.

11) Elinizdeki çekirdekler, 8. maddede üstteki resimdekilere benziyorsa kabağınız bal kabağı, alttaki resimdekilere benziyorsa kestane kabağı oluyor.

12) Yaygın olarak yetiştirilen bir diğer kabaksa yemeklik kabak (yaz kabağı, Cucurbita pepo).

13) Bir tane Cucurbita peponun (yemeklik kabak), bir tane Cucurbita maximanın (kestane kabağı) ve bir tane Cucurbita moschatanın (bal kabağı), izole edilmeden yan yana dikilmesinin çapraz tozlaşma açısından bir sakıncası yoktur. Bu üç tür için birden fazla çeşidi yan yana yetiştiriyorsanız, o durumda, çapraz tozlaşmaya engel olmak için izolasyon yapmanız gerekmektedir.


Düzenleyen birnefestoprak : 10-01-2017 saat 19:54
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön